Особняците от цирка, които наистина са съществували
sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Особняците от цирка, които наистина са съществували

Особняците от цирка, които наистина са съществували

Особняците от цирка, които наистина са съществували

Жената-пингвин, момчето с три крака, момичето-камила, мъжът-слон и други са циркови артисти, които наистина са съществували и били известни със своята неестествена физиология.

Обикаляйки с цикровата трупа, те били живото зрелище за тълпата, която ги наричала уроди.

Франческо Лентини – момчето с 3 крака

Франческо е един от малкото циркови артисти, който е успял да си спечели уважение след години на унижения и подигравки. Той е имал трети крак, прикрепен към гърба му.

Кракът най-вероятно се е появил от негов сиамски близнак, който не е оживял. Виждайки, че няма да живее нормално, още като дете Франческо се присъединява към циркова трупа.

Шлитци – с глава като игла

Шлитци, известен в цирка като мъжа с глава като игла, е роден с микроцефалия, при която обиколката на черепа е в няколко пъти по-малка от обикновеното. Състоянието е съпроводено и с леки умствени увреждания.

Родителите на Шлитци го продали на цикова трупа, още когато бил бебе. Той се отличава с голямата си и безусловна любов към всяка същество, въпреки че самият той не е обичан от никого.

Ела Харпър – момичето-камила

Ела е родена с деформация, при която коленете ѝ са извити назад. След като се появява в цирка, медиите по цял свят я представят като най-изумителния изрод, който някога е съществувал.

Особняците от цирка, които наистина са съществували

Тя обикаля с трупата до 1886 година, когато събира достатъчно пари и тръгва на училище. След това единствената документална следа за нея е удостоверението ѝ за сключен брак от 1905 година.

Фани Милс – момичето с огромни крака

Позната като момичето с огромни крака, Фани Милс е родена с генетично заболяване, при което краката ѝ се уголемявали до неестествени размери. Тя умира на 39-годишна възраст, като всеки един от краката ѝ тогава достигал дебелина от 43.2 сантиметра.

Джоузеф Мерик – човекът-слон

Най-популярният цирков артист е човекът-слон, чието име е било Джоузеф Мерик. Той е роден като нормално бебе, но с годините главата от лявата му страна започва да се подува. На 12 години деформацията му е стигнала плашещи размери и баща му го гони от дома, оставяйки го сам и без пари.

Опитал се да работи като продавач с маска на лицето, но не успявал да се скрие от любопитните погледи на клиентите. След това решава да се включи към циркова трупа, където бил основната атракция. И до днес не е известна причината за състоянието му.

Лен и Ърни – две момчета с една глава

Ърни Дефорт е роден с близнак-паразит, прикрепен към тялото му. Растящият му близнак се казвал Лен и до 12-годишна възраст сериозно влошава здравето на Ърни. Препоръчано е хирургическо отстраняване на Лен, но момчето вече било емоционално привързано към своя близнак и отказало да се подложи на операция.

Особняците от цирка, които наистина са съществували

Никодемус Невероятния

Никодемус, чието истинско име е Джон Догс, е роден с няколко пъти по-къси крайници от нормалното. В цирка той се проявявал като талантлив акробат.

Мигнан – жената-пингвин

Мигнан, известна в цирка като жената-пингвин, е родена с фикомелия – рядко заболяване, което ръцете са необичайно къси, а пръстите са слепени един към друг и повече приличат на плавници.

Мигнан се е омъжвала два пъти, като от първия ѝ брак се ражда напълно здрав син.

Персила – жената-маймуна

Персила е с вродена хипертрихоза, от което има 2 реда зъби и силно окосмяване на лицето. Баща ѝ искал максимално да се възползва от заболяването на дъщеря си, заради което я дава под наем на циркова трупа, а в замяна те му плащат.

Ръководителят на трупата Карл Лутер много се привързал към Персила и когато баща ѝ е застрелян след свада, той я осиновява и отглежда като своя дъщеря.

В цирка Персила среща Емет Беджано – мъжът с кожа на алигатор. Двамата се влюбват и живеят щастливо до края на дните си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
stefan
stefan
19.11.2015 18:58
Чак сега разбрах от къде е дошло вдъхновение за странния сезон на сериала "American Horror Story: Freak Show" .. Разказва се за една жена,която е сформирала трупа от "изроди" както всички ги наричат и от там(Freak Show) .
0
0
SEGStriker
SEGStriker
27.12.2015 02:28
Факт, имало е истинска такава трупа, но през 19-ти век. И както се вижда от снимките, някои участници във филма са копирани от истинската история.
0
0
ALusiana
ALusiana
02.05.2015 20:41
Много интересно!
5
1