Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Особняците от цирка, които наистина са съществували

Особняците от цирка, които наистина са съществували

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k732
Особняците от цирка, които наистина са съществували

Жената-пингвин, момчето с три крака, момичето-камила, мъжът-слон и други са циркови артисти, които наистина са съществували и били известни със своята неестествена физиология.

Обикаляйки с цикровата трупа, те били живото зрелище за тълпата, която ги наричала уроди.

Франческо Лентини – момчето с 3 крака

Франческо е един от малкото циркови артисти, който е успял да си спечели уважение след години на унижения и подигравки. Той е имал трети крак, прикрепен към гърба му.

Кракът най-вероятно се е появил от негов сиамски близнак, който не е оживял. Виждайки, че няма да живее нормално, още като дете Франческо се присъединява към циркова трупа.

Шлитци – с глава като игла

Шлитци, известен в цирка като мъжа с глава като игла, е роден с микроцефалия, при която обиколката на черепа е в няколко пъти по-малка от обикновеното. Състоянието е съпроводено и с леки умствени увреждания.

Родителите на Шлитци го продали на цикова трупа, още когато бил бебе. Той се отличава с голямата си и безусловна любов към всяка същество, въпреки че самият той не е обичан от никого.

Ела Харпър – момичето-камила

Ела е родена с деформация, при която коленете ѝ са извити назад. След като се появява в цирка, медиите по цял свят я представят като най-изумителния изрод, който някога е съществувал.

Особняците от цирка, които наистина са съществували

Тя обикаля с трупата до 1886 година, когато събира достатъчно пари и тръгва на училище. След това единствената документална следа за нея е удостоверението ѝ за сключен брак от 1905 година.

Фани Милс – момичето с огромни крака

Позната като момичето с огромни крака, Фани Милс е родена с генетично заболяване, при което краката ѝ се уголемявали до неестествени размери. Тя умира на 39-годишна възраст, като всеки един от краката ѝ тогава достигал дебелина от 43.2 сантиметра.

Джоузеф Мерик – човекът-слон

Най-популярният цирков артист е човекът-слон, чието име е било Джоузеф Мерик. Той е роден като нормално бебе, но с годините главата от лявата му страна започва да се подува. На 12 години деформацията му е стигнала плашещи размери и баща му го гони от дома, оставяйки го сам и без пари.

Опитал се да работи като продавач с маска на лицето, но не успявал да се скрие от любопитните погледи на клиентите. След това решава да се включи към циркова трупа, където бил основната атракция. И до днес не е известна причината за състоянието му.

Лен и Ърни – две момчета с една глава

Ърни Дефорт е роден с близнак-паразит, прикрепен към тялото му. Растящият му близнак се казвал Лен и до 12-годишна възраст сериозно влошава здравето на Ърни. Препоръчано е хирургическо отстраняване на Лен, но момчето вече било емоционално привързано към своя близнак и отказало да се подложи на операция.

Особняците от цирка, които наистина са съществували

Никодемус Невероятния

Никодемус, чието истинско име е Джон Догс, е роден с няколко пъти по-къси крайници от нормалното. В цирка той се проявявал като талантлив акробат.

Мигнан – жената-пингвин

Мигнан, известна в цирка като жената-пингвин, е родена с фикомелия – рядко заболяване, което ръцете са необичайно къси, а пръстите са слепени един към друг и повече приличат на плавници.

Мигнан се е омъжвала два пъти, като от първия ѝ брак се ражда напълно здрав син.

Персила – жената-маймуна

Персила е с вродена хипертрихоза, от което има 2 реда зъби и силно окосмяване на лицето. Баща ѝ искал максимално да се възползва от заболяването на дъщеря си, заради което я дава под наем на циркова трупа, а в замяна те му плащат.

Ръководителят на трупата Карл Лутер много се привързал към Персила и когато баща ѝ е застрелян след свада, той я осиновява и отглежда като своя дъщеря.

В цирка Персила среща Емет Беджано – мъжът с кожа на алигатор. Двамата се влюбват и живеят щастливо до края на дните си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
53
44
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
stefan
stefan
19.11.2015 18:58
Чак сега разбрах от къде е дошло вдъхновение за странния сезон на сериала "American Horror Story: Freak Show" .. Разказва се за една жена,която е сформирала трупа от "изроди" както всички ги наричат и от там(Freak Show) .
0
0
SEGStriker
SEGStriker
27.12.2015 02:28
Факт, имало е истинска такава трупа, но през 19-ти век. И както се вижда от снимките, някои участници във филма са копирани от истинската история.
0
0
ALusiana
ALusiana
02.05.2015 20:41
Много интересно!
5
1