sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Градът призрак Балестрино

Градът призрак Балестрино

Балестрино

Балестрино е един от малкото градове призраци в Европа. Изоставеното поселение се намира в Северна Италия на около 70 километра североизточно от Генуа.

Въпреки че в градчето вече не живеят хора, то е разположено в една от най-красивите местности на Апенинския полуостров. Природата е била щедра към цялата околност на Балестрино. Градът е разположен на хълм, от който може да се наблюдава на километри околовръст, а посетилите на тази забележителност разказват, че застанат ли там, се чувстват като на самотен остров сред необятно зелено море.

Отделно от природата, самият град има забележителна архитектура и богата история. На най-високата част на хълма, върху който е разположен градът, има старинен замък. Къщите са направен от речен камък с типичната за късното Средновековие архитектура.

Белестрино е най-известното изоставено място в Италия. Градът е основан през XI век. Той никога не е бил голям. В пика на развитието му населението е достигало до 1800 човека. Залезът на населеното място започва в края на XIX век. Тогава няколко последователни земетресения нанасят значителни щети по градската инфраструктура.

След катаклизмите повечето хора напускат домовете си. Остават едва десетки смелчаци да живеят. Последните техни потомци напускат Белестрино окончателно през 1953 година и оттогава той се превръща в град призрак.

Балестрино Италия

На 1.6 км от него има малко селце със същото име, където са се заселили част от бившите му жители.

Местните разказват, че из стария град бродят духове.

За разлика от други континенти, в Европа градовете призраци като италианския Балестрино са малко. Разбира се, тук не се броят селата, чието изоставяне е станало масова практика в повечето страни на Източна Европа.

Основната причина за изоставяне на човешките поселения са икономически, промишлени катастрофи и катаклизми. Безспорно най-известните градове призраци на Стария континент са изоставените след катастрофата в Чернобил Припрят и самият Чернобил.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати