Най-старият човек на планетата е жена от Виетнам

Нгуен Тхи Чу

Нгуен Тхи Чу на 122 години бе официално обявена за най-възрастния жител нашата планета. Постижението бе потвърдено от Академията на световните рекорди.

Документите на виетнамката, издадени още през епохата на френските колонии, показват, че тя е родена на 4 май 1893 година. Въпреки рекордната си възраст жената не се оплаква от разклатено здраве.

Чу казва, че дължи дълголетието си на редовното хранене, състраданието към другите и живота на свобода. Любимите ѝ храни са оризова каша с мляко, свинско месо и различни десерти.

Всяка сутрин тя става около 6 и половина и закусва купичка оризова каша с мляко. За обяд обикновено хапва свинско месо и зеленчуци, а на вечеря - супа от варени банани със сол и захар. Голяма част от зъбите на столетницата са все още здрави, заради което може да си хапва и ядки на воля.

До неотдавна се считаше, че най-възрастната жителка на планетата е японката Мисао Окава, която се спомина на 1 април тази година на 117-годишна възраст. И въпреки че Нгуен Тхи Чу бе с пет години по-стара от нея, нейната възраст официално бе призната едва сега.

С възрастта си виетнамката задмина и 116-годишната американка Гертруд Уйвър, която също кандидатстваше за най-възрастен жител на планетата.

Уйвър е от щата Арканзас и е родена на 4 юли – Националният празник на Съединените американски щати.

От 2011 година виетнамката е носителка на рекорда за най-възрастен жител на страната. Наскоро получи и сертификат от Академията на световните рекорди, който удостоверява, че тя е най-възрастният жив човек на планетата. Остава само Рекордите на Гинес да потвърдят постижението на Нгуен Тхи Чу.

Рекордьорката живее в предградията на Хошимин със семейството на най-малкия си 75-годишен син. Нгуен Тхи Чу е имала 11 деца, 4 от които все още са живи. Съпругът ѝ е починал през 1963 година.

Най-дълъг и документално потвърден живот според Рекордите на Гинес е 120 години и 237 дни, изживян от Шигеийо Изуми от Асан, остров Токуношима. Той се родил на 29.06.1865 година и е починал на 21.02.1986 година в дома си.

Рейтинг

5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати