sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Вуду-свещеници наказват със зомбиране

Вуду-свещеници наказват със зомбиране

Нина НордНина Норд
Джедай
788529
Вуду-свещеници наказват със зомбиране

Всеки, който е бил превърнат в зомби след смъртта си, е наказан по този начин за някакъв свой грях. Обикновено това е било прегрешение спрямо семейството. В повечето случаи става въпрос за изоставяне на жени и деца, което вуду-религията строго порицава.

От 1969 г. феноменът на живите трупове се изучава от лекари и психиатри от цял свят. Не е ясно какво точно кара умрелите да се изправят и да започнат да вървят, а също така сляпо да следват заповедите на своите господари. Според френски изследователи най-вероятно става въпрос за специален вид отрова, от който жертвите повръщат, храчат кръв, тресат се като в агония и след това престават да реагират.

Вуду-свещеници наказват със зомбиране

Според учените отровата просто забавя обмяната на веществата до такава степен, че човек изглежда като истински мътрвец. По този начин той може да престои в земята няколко часа, след което се изравя и му се дава друга отвара. Тя го връща към живот, но всъщност го превръща в безгласен роб.

Отровата, която се дава на нещастниците, за да „умрат”, прилича на изсушена кал. Тя съдържа части от земноводни, паяци, човешки кости и сушена риба, която има парализиращо действие. Жертвите не могат да се движат и да говорят, но са в пълно съзнание.

Магическият прашец не се дава през устата. С него се натърква тялото на нещастника. Той повръща, устните му посиняват и престава да мърда. Вуду-магьосниците смятат, че наказанието да те превърнат в зомби е много по-страшно от смъртта, защото човек живее без душа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Милко
Милко
03.08.2012 12:05
Да вудуту на мода в България четох го във вестниите
0
0