Записки с непубликувана теория на Нютон открити случайно

Исак Нютон

Записки с непозната на науката и непубликувана до този момент теория бяха отрити случайно. Находката е направена от екип британски учени, които съобщават за нея в списанието Nature Plants и на сайта Science News.

Откритите бележки на Нютон са от периода 1661-1665 г, когато брилянтният учен е бил студент в университета в Кеймбридж. Записките съдържат различни наблюдения на учена, негови размишления, описания на различни опити в областта на математиката, метафизиката и физиката.

Научните работници, които изследват откритите ръкописи, са открили в него текст с дължина половин страница, в която Нютон е размишлявал по въпроса как водата преминава от корените на дърветата до листата им.

Нещо повече – Нютон се е опитал да опише ролята на светлината и движението на водните частици за живота и развитието на растенията.

Осмоза

Въпреки че не е стигнал до някакви категорични изводи, размишленията му по този въпрос се оказват пророчески, а описанието на механизма на движение на водата – точно.

Близо двеста години по-късно науката успява да обясни този природен механизъм с капилярен механизъм на вертикалното движение на течностите и на осмозата.

Бележникът на Исак Нютон с неизследваните записки в него са били дарени на университета в Кеймбридж през 1872 г. от роднини на британския учен. Те сметнали, че в него няма нищо, което да си струва да бъде публикувано.

Исак Нютон е бил брилянтен физик, математик, астроном, философ и богослов. Той има ключово значение за развитието на математиката и различни области на физиката, определян е като един от двигателите на Научната революция.

Сред най-значимите му открития в областта на физиката е формулирането на Закона за всемирното привличане, който поставя основите на класическата механика.

Нютон е първият учен, който формулира принципа на запазване на импулса и момента на импулса. Той работи върху разлагането и природата на светлината, скоростта на звука, произходът на звездите и др.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати