Жените ще стъпят първи на Марс

Космонавт на Марс

През февруари 1960 г. американското списание Look излиза с водеща статия под заглавие "Не трябва ли жена да отиде първо в космоса? ". Това е дръзка идея за времето си, която, както всички знаем, не се реализира.

През 1961 г. НАСА изпраща Алън Шепърд над стратосферата, последван от десетки други космонавти мъже през следващите две десетилетия. Едва през 1983 г. Сали Райд става първата жена астронавт на САЩ.

Но защо някой си е помислил, че жена ще бъде първият астронавт. Медицински изследвания са категорични за едно нещо - женските тела имат по-силни сърца и по-добре издържат на вибрации и излагане на радиация. Нещо повече, психологически изследвания предполагат, че жените се справят по-добре от мъжете в изолация и когато са лишени от каквато и да е комуникация.

Има и друга, по-убедителна причина, жените да засенчат мъжете като потенциални астронавти - основите на икономиката. Благодарение на по-малкия си ръст жените излизат, така да се каже, по-евтино на НАСА.

През 2014 НАСА провежда симулация, в която шест човека живеят като астронавти на повърхността на Марс. Екипажът бил съставен от трима мъже и три жени. Те са настанени в геодезически купол, разположен на едната страна на вулкана Мауна Лоа в Хавай.

Марс

Храната, водата и комуникациите на екипажа били ограничени и участниците са можели да излизат от купола единствено ако носели скафандри.

С течение на времето наблюдаващият екип на експеримента забелязва една тенденция. Седмица след седмица трите жени членове на екипажа изразходвали по-малко от половината от калориите в сравнение с тримата мъже при условие, че всички се упражнявали по 45 минути на ден в продължение на пет последователни дни в седмицата.

Приемът на калории на астронавта е важен въпрос, когато се планира мисия. Колкото повече калории са необходими на човек, за да поддържа теглото си на дълго пътуване в космическото пространство, толкова повече храна трябва да се вземе.

Това увеличава товара, който се поставя в совалката и от своя страна налага използването на повече гориво за излитането й.

Основно правило на НАСА е, че всеки килограм се брои по пътя към космоса. Разбира се, има логично обяснение защо астронавтите не са само жени.

Причините са както политически, така и културни. Важен фактор за пола на астронавтите е и зависимостта на космическата агенция от военните пилоти, които в по-голямата си част са мъже.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати