sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Маите първи измайсторили акваланга

Маите първи измайсторили акваланга

Маите първи измайсторили акваланга

Полуостров Юкатан е магнит и истински „елдорадо” за археолозите от цял свят. Древните Маи са оставили в джунглите наследството на храмовете, пирамидите и градовете си.

А под водата, скрити за човешкото око, лежат и други безценни съкровища. На стотици метри от морския бряг на Юкатан се намират входовете на подводни пещери, които пазят „архив” от ледниковия период, от ерата на динозаврите, от гигантски метеорит, който е променил климата и е довел до изчезването им, пазят и спомена от жертвоприношения.

В тези неизследвани пещери мирно спят костите на жертвите на ритуала. За маите тези скални кухини служели като врати към друг свят.

За жертвоприношенията си жреците са използвали роби, затворници, извънбрачни деца и сираци. Интересното при тези жертвоприношения е, че хората са били умъртвявани на сушата и по мистериозен начин са били транспортирани до подводните пещери.

Учените дълго се чудели как един плувец може да стигне до кухините, без да диша (те се намират на голяма дълбочина), носейки със себе си ритуален труп.

Маите първи измайсторили акваланга

Така учените стигнали до заключението, че маите са имали съоръжения, специално адаптирани за дишане при гмуркане на голяма дълбочина.

Остава експертите да намерят и доказателства в защита на заключението си.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати