sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Най-любопитното за Нобеловите награди

Най-любопитното за Нобеловите награди

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k60835
Нобел

Тази година Нобеловите награди ще бъдат връчени на 6 октомври. Наградите носят името на техния създател Алфред Нобел и около тяхното връчване винаги е имало любопитни факти.

Нобеловите награди се присъждат за открития и постижения в областта на физиката, химията, медицината, физиологията, литературата или за дейност в интерес на световния мир.

През 1969 година е създадена и награда за икономика.

Шведската кралска академия на науките връчва наградите за физика и химия. Каролинският медикохирургически институт в Стокхолм връчва призовете за физиология и медицина.

Шведската академия по литература има задължението да избере най-голямото постижение от областта на литературата, а 5-членен комитет, избран от норвежкия парламент, избира носителя на наградата за световен мир.

Първите Нобелови награди са връчени през 1901 година, като тогава паричната им стойност се равнявала на 30 работни заплати на един университетски професор.

Още първите награди носят международна слава на техния създател.

През годините Нобеловите награди са отличили едни от най-големите учени, но любопитното е, че някои от тях не успяват да получат Нобелова награда, въпреки същественото постижение в областта си.

Например руския учен Дмитрий Менделеев, който познаваме като създателят на Менделеевата таблица, така и не е отличен с Нобеловата награда.

Айнщайн

Причината не е от научно естество, като всъщност е доста дребнава. Менделеев е отправил сериозни критики към шведския учен Сванте Арениус, относно Теорията за на електролитната дисоциация.

Арениус е част от комисията, която определяла нобелистите по химия, когато Менделеев е бил номиниран, и така той остава само с номинацията си.

Куриозно е присъждането на Нобеловата награда по физика на Алберт Айнщайн. Част от комитета, връчващ наградите, гледали скептично на неговата Теория за относителността.

При наградите по литература също имало големи спорове, най-вече от политически характер. Това доста усложнявало определянето на един победител.

Ритуалът за издигането на кандидатурите и присъждането на Нобеловите награди е строго определен. Предложенията се приемат най-късно до 1 февруари на дадената година. В продължение на няколко месеца се прави подбор на най-достойните.

Имената на победителите винаги се обявяват през първия понеделник от октомври, а връчването на наградите става на 10 декември – когато се чества годишнина от смъртта на създателя им Афред Нобел.

Алфред Нобел е бил шведски бизмесмен и в историята е известен още като изобретателя на динамита. Той открива нитроглицерина, патентова го, а до смъртта си е притежавал 93 фабрики за динамит.

Въпреки финансовата му свобода, той бил меланхолик и често изпадал в големи депресии. Избягвал личните контакти и до края на живота си е бил сам.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати