Кои езици ще изчезнат скоро

Древни езици

В съвременния свят се говорят повече от 6900 езика. Някои от тях се употребяват от стотици милиони хора, а други само от няколко човека. Според езиковеди половината от езиците, които са се появили, ще изчезнат до 2050 година. Професорът по лингвистика Питър К. Остин провери състоянието на езиците в цял свят и посочи тези десет от тях, които завинаги ще спрат да се говорят. Ето кои са те:

1. Джеру

Този език се използва едва от двайсетина души, населяващи Андаманските острови в Индийския океан. Счита се, че историята на андаманските езици започва отпреди неолита в Югоизточна Азия. Според учените езиците на Андаманските острови нямат нищо общо, с който и да е от останалите езици по света.

2. Нтцу

Тази койсанска реч се владее едва от десет старци, чиито земи са разположени в района на Националния парк Гемсбок в Калахари, Южна Африка. Ще познаете койсанските езици по цъкащите съгласни звуци. Най-близкият език до Нтцу е ! Хоо (известен още като също Та`а, който се говори от близо четири хиляди човека).

3.Айну

Айну се употребява от неколцина старци на остров Хокайдо, намиращ се в северната част на Япония. Тези хора са коренните жители на Япония, но японските власти ги обявяват за малцинствена група чак през 2014 година. Езикът се отличава с много сложни глаголи, които имат смисъла на цяло изречение.

4. Тхао

Езикът се е зародил край езерото Сън Мун в централен Тайван. Към днешна дата той се говори само от няколко възрастни човека там. Другите местни говорят тайвански китайски (минан). Тхао е свързан донякъде с езиците, които се употребяват във Филипините, Индонезия и тихоокеанските региони. Той е характерен за коренното австронезийско население, преди тези народи да поемат в други посоки.

5. Ючи

Само петима човека от Оклахома, Сащ на възраст над 75 години владеят ючи. Той се счита за изолирана реч, тъй като не е като нито един друг език на Земята. Съществителните имена в ючи имат десет рода, които се определят с окончания. В момента специалистите опитват да запишат езика на аудио, за да може той да се преподава и да бъде възроден.

6.Оро уин

Общността оро уин населява западния бразилски щат Рондония. Тази общност е почти откъсната от света и днес наброява не повече от 50 човека. За жалост, само петима от тях продължават да общуват на този език. Оро уин е един петте езика, в които се употребява звук, наричан от учените беззвучен зъбенбилабиално вибриращ африкат.

Викинг

7. Кусунда

Кусунда е език, говорещ се от някогашни ловци-събирачи от Западен Непал. Езиковедите смятаха, че този език вече не се говори от никого. Изненадващо обаче специалисти от университета Трибхуван в Катманду намериха осем души, които все още го използват. Този език също не се доближава до други езици.

8. Тер сами

Той е най-източният от групата езици сами на Колския полуостров в Русия. Тер сами се говори само от десет възрастни човека от близо 100 души от етноса тер сами. Останалите си служат с руски език. Тер сами има общо с финския и други уралски езици, употребяващи се в Русия.

9. Гуугу йимидхирр

Гуугу йимидхирр е език, с които си общуват австралийските аборигени. Той се използва в Хоупвейл, близо до Куктаун в северната част на щата Куинсланд, от близо 200 човека. От този език е произлязла и думата кенгуру, която е широко употребявана в света. Гуугу йимидхирр се отличава със специални изрази, които се използват, само когато се говори за определени роднини.

10.Кет

Кет е последният останал език от тези, които се говорят поречието на река Енисей в Източен Сибир. В съвременния свят той служи на около 600 човека. Малчуганите обаче не го учат, тъй като родителите предпочитат да използват руски език. Кет се отличава с това, че височината на гласа може даде определен смисъл на думи, звучащи по еднакъв начин. Той има много сложна граматика и словообразуване.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати