Откриха следи от мускул на 560 милиона години

Откриха следи от мускул на 560 милиона години

Фосили

Останки от най-стария мускул, намиран досега, са открити в Канада. Фосилът е на повече от 560 милиона години и принадлежи на едно от първите животни с мускули, пише електронното издание Фокс нюз.

Според учените животното е роднина на морските анемони и медузите. По фосила са забелязани снопчета влакна, които напомнят мускулна тъкан. Тя от своя страна е изключително важна за еволюцията на животните.

Откритието ни потвърждава, че преди 560 милиона години Земята е била обитавана от същества с мускули, каза Алекс Лиу от университета в Кеймбридж, който е един от авторите на проучването.

Учените смятат, че организмите са започнали да еволюират преди около 540 години през камбрийската експлозия, когато всичко започва да се случва много бързо. В този период са се формирали и основните групи животни.

Напоследък бяха намерени големи запазени останки и белези от животинска активност от едиакарийския период, който стартира преди 580 милиона години и завършва преди 541 милиона години.

Повечето вкаменелости от едиакарийския период нямат изразени особености, които да показват дали фосилите принадлежат на животни, растения, гъби или някакви други форми на живот. Новото откритие, на което учените са се натъкнали в канадската провинция Нюфаундленд, обаче е различно.

Тялото на това създание е снабдено с овален диск. Според учените благодарение на това приспособление съществото е съумявало да се залепи за дъното на океана. Въпросният диск е закрепен посредством къс ствол към много плоско и тънко образование от влакнести снопчета.

Учените предполагат, че това са симетрично подредени мускули. Фосилът е класифициран към нов вид и род. Той е получил наименованието Haootia quadriformis.

Образуването на мускулите несъмнено е важен момент в еволюцията на животните. Животните използват мускулите си за какви ли не действия. Те им помагат да се движат, да дишат, да приемат храна, да избягат от враговете си и да се размножават. Само можем да гадаем какъв щеше да е светът без тях.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати