Съкровища издават какви са били древните германци

Съкровища издават какви са били древните германци

Археологически разкопки в община Ехлитс (Германия) разкриха на археолозите как са живяли и какви облека са носели жители на територията на днешна Германия по време на късния неолит, медната епоха и ранната бронзова епоха.

Експертите разкопали над 75 хектара, на които инжинери се канели да построят железопътна линия, свързваща градовете Ерфурт с Лайпциг.

Учените се натъкнали на повече от 55 хиляди артефакта от камък, бронз и мед, както и на славянско погребение от IX-X в. пр. Хр.

На територията на парцела постоянно изниквали нови и нови следи от различни култури, което навело археолозите на мисълта, че преди хиляди години тази област била основен транспортен възел.

Най-необичайни се оказали погребенията от ранната бронзова епоха. Те представлявали етажни гробници, построени една над друга и били на повече от 5 хиляди години.

Най-древните находки пък били датирани към 7, 3 хиляди години пр. Хр - хиляди керамични парчета от доарийската култура.

Изровени били и брадви, ножове, медни украшения за коса, кехлибар, гердани от кучешки зъби и стотици дискове от седеф, които били за украса на празничните дрехи но древните обитатели на областта.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати