Двойник на Рафаиловия кръст изникна край Сандански

Рафаилов кръст

В района между градовете Сандански и Петрич беше изкопан кръст, който е много прилича на прочутия Рафаилов кръст от Рилския манастир. Църковната реликва е била намерена случайно от строителен работник.

Сребърният кръст е с инкрустирана дървена част, чието състояние е отлично. Освен това църковната реликва е и богато украсена от фина резба с образи на светци.

Още от пръв поглед експертите бяха категорични, че находката много прилича на Рафаиловия кръст, който е изработен през XIX век.

Смята се, че двойникът на Рафаиловия кръст е изработен дори по-рано – някъде между XV и XVI век. Засега обаче експертите не могат да са сигурни в датирането на находката.

През XVI век именно местностите около Сандански и Петрич са имали най-добре запазено църковно изкуство. Средновековните храмове в тази част на България обаче са съборени с падането под турско робство.

Кръстът, намерен край Сандански, ще бъде дарен на Националния исторически музей, където ще бъде изложен след реставрация на 1 октомври. Тогава столични музей ще отбележи 1000 години от смъртта на цар Самуил.

От НИМ очакват хиляди посетители, които да видят двойника на Рафаиловия кръст.

Рафаиловият кръст е изключителен художествен шедьовър.

Рилски манастир

Кръстът е направен от цяло парче чемширево дърво от монах на име Рафаил. Върху Рафаиловия кръст са изобразени 36 религиозни сцени и повече от 600 малки фигурки. Размерите на кръста са 81 сантиметра на 41 сантиметра.

Твърди се, че заради безкрайното взиране и фино резбоване майсторът постепенно започнал да губи зрението си и накрая ослепял.

Кръстът е изработен през 1802 година и до днес се смята за истинско чудо на дърворезбарството. Рафаиловият кръст е една от най-големите забележителности в Рилския манастир наред с гроба на свети Иван Рилски, Хрельовата кула и църквата Рождество Богородично, която впечатлява с изкусните си стенописи.

Комплексът на Рилски манастир е сред туристическите дестинации, които всеки българин и гост на страната ни трябва да посети.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати