Откриха първата бутилирана минерална вода

Откриха първата бутилирана минерална вода

Полски археолози откриха най-старата бутилирана минерална вода на дъното на Балтийско море в залива Гданск. Първата бутилирана минерална вода е попаднала на морското дъно преди 200 години.

Дейли мейл съобщава, че минералната вода е била произведена и бутилирана между 1806 и 1830 година. Намерената бутилка е с дължина от 30 сантиметра и е била затворена с коркова тапа.

Първата бутилирана минерална вода е открита на борда на потънал кораб в залива Гданск. Тя се е намирала на 12 метра дълбочина в Балтийско море.

Откриха първата бутилирана минерална вода

"Не сме отваряли бутилката и не сме опитвали какъв вкус би имала минерална вода на 200 години" – казва Томаш Беднаж от Националния морски музей.

Освен бутилката с вода археолозите са открили и отломки от керамични съдове, малък бокал, както и части от сервиз за хранене.

Първата минерална вода носи името на немската марка Зелтерс, но откривателите ѝ допускат и че шишето може да е произведено, за да се съхранява в него вино.

Зелтерс е луксозна марка германска минерална вода, която се добивала в едноименното градче Зелтерс в провинция Хесе.

Минералните извори там са пресъхнали през XIX век. Уникалните глинени бутилки, в които се продавала водата, са изключително редки и имат колекционерска стойност.

Откриха първата бутилирана минерална вода

Минералните извори са открити миналото хилядолетие по северните склонове на планината Таунус.

Преди два века градовете в местността около провинцията Хесе се развиват като курорти с минерални бани, които са привличали много богати и известни личности за времето си.

Градовете в немската провинция били посещавани от аристократи, хора на изкуството и богати предприемачи.

След края на Първата световна война провинция Хесе губи своята популярност. След загубата на Германия градовете в местността са окупирани първо от френската, а по-късно и от британската армия.

Сведенията за първата бутилирана минерална вода у нас датират още от времето на цар Борис III. Градът, от където водата се добивала, е Хисар, а фабриката за бутилиране заработва през 1958 година.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
еми...
еми...
22.07.2014 22:15
Смеем се на македонците, а... нашта вода била от не знам си кога, смехории
0
0