Драматичната съдба на петзначките Дион

Петзначки Дион

Едни от най-известните петзначки в историята са сестрите Дион, които тази година трябваше да навършват осемдесет години. Светът се запознава с Анет, Сесил, Емили, Мари и Ивон веднага след раждането им, а канадското правителство печели доста средства благодарение на тях. За жалост, известността и богатството, с които те се сдобиват, не им донасят нито щастие, нито късмет в живота.

Всичко започва на 28 май 1934 година, когато в селце в канадската провинция Онтарио на бял свят се появяват едновременно пет сестрички. Бебетата били недоносени и акушерът дори бил сигурен, че те няма да оживеят. Набързо ги завили с одеяла и ги оставили в кошница до печката, за да се стоплят. Напук на очакванията момиченцата успели да оцелеят и се превръщат в истинска сензация.

Те живеели в изключително бедно многолюдно семейство, а къщата им била лишена от водопровод и електричество. Ето защо, когато станали на половин годинка, татко им решил да ги включи в Световното изложение в Чикаго, за да спечели пари.

Властите в Канада разбрали за намеренията му и помогнали в организирането на необикновеното „зрелище“. За целта бил построен павилион, снабден с десет големи прозореца и галерии, за да могат посетителите да наблюдават децата отвсякъде.

Малките петзначки прекарали цели осем години в тази стъклена клетка. Междувременно те били видени от над три милиона посетители. Заради сестрите Дион Чикагското изложение станало още по-популярно. Туристи откъде ли не се стичали, за да зърнат уникалните деца.

Анет, Сесил, Емили, Мари и Ивон живеели като животни в клетка. Наблюдавани от медицинска сестра те си играели на специална площадка, която била оградена с телена мрежа. Зад мрежата се намирало обособеното място за посетители. Входът за гостите на изложбата бил безплатен, но пък имало добри печалби от сувенири и кукли с лика на децата, които се продавали край клетката им.

Сестрите Дион

С времето близначките станали изключително известни. Участвали в множество реклами, а появата им предизвикал заснемането на няколко холивудски филма. Момичетата обаче били много особени деца. Въпреки известността си те живеели изолирано от света. Имали най-луксозните дрехи и играчки, но не контактували нито със семейството си, нито с другите деца.

Когато петзначките станали на девет години, канадското правителство им подарило голяма къща, за да заживее в нея цялото семейство Дион. Планът обаче претърпял неуспех, защото Анет, Сесил, Емили, Мари и Ивон вече не можели да водят нормален живот и не приемали семейството си, което ги излагало като експонати.

Когато станали на 16 години, те напуснали дома си и постъпили в интернат. Животът им продължил да бъде все така публичен. Петзначките участвали в рекламни клипове. Медиите отбелязвали всеки техен рожден ден. Престоят в клетка обаче успял да увреди психиката им завинаги и девойките си останали отдръпнати и затворени.

Анет, Сесил, Емили, Мари и Ивон може ли да контактуват спокойно само помежду си. Щом навършили 18 години, те завинаги се отдръпнали от родителите си, които все още се опитвали да получават пари на техен гръб.

Животът им обаче и по-нататък не е никак щастлив. Едва на 20 години от тежка епилепсия умира Емили. Мари почива десет години след това, като оставя зад гърба си неуспешен брак. Сесил и Анет също нямали сполучлив семеен живот. Ивон постъпила в манастир, но и там не намерила покой и го напуснала, за да прекара живота си в самота. Към днешна дата от петзначките Дион има само две живи сестри.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 4
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
stiliyana
stiliyana
27.06.2015 16:39
Какво означава петзначки!?Такава дума НЯМА!
0
2
maria
maria
27.11.2014 10:01
Нещастието е навсякъде.. ;/
3
0
izabela
izabela
02.07.2014 09:07
много жалко за момичетата,не са имали имали хубав живот . Сигурно са се чувствали като циркови животни на показ.Бог да прости на покойните сестри.
9
0