Стенопис на Исус Христос в ракета, но този път в Несебър

Исус Христос в ракета

Красивият Несебър е един от най-древните градове не само в България, но и в цяла Европа. Той е възникнал преди повече от 3200 години и разполага с цели петнадесет уникални средновековни църкви.

Въпреки че отвън късносредновековната православна църква Свети Спас не може да грабне посетителите си със забележителна архитектура, в нея се намират уникални находки. Една от тях е стенопис, който символизира Преображение Господне. На него е изобразен Исус Христос, който е в овално сияние. Нарисувани са още и лъчи от светлина, които излизат от сиянието.

Според някои привърженици на Дан Браун този стенопис символизира космическа ракета. Подобна находка има запазена в църквата Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат в Добърско в село Добърско край Банско. Много хора наричат стенописа там Исус в космическа ракета и го приемат за единствения по рода си.

В несебърската църква обаче подобно изображение е съхранено дори още по-добре. То е от 1609 година, докато другата рисунка от Добърско е направена през 1614 година. Специалистите са на мнение, че тук не може и дума да става за извънземни символи, но почитателите на космическите загадки продължават да държат на мнението си.

Друга интересна находка е плоча, намираща се в несебърската църква. На това място през 17 век са погребани останките на принцеса Матаиса Кантакузина Палеологина.

Принцесата, чието рождено име е Мария, е дъщеря на Андроник ІІІ Палеолог и Ана Савойска. Тя е можела да бъде българска царица, но когато е била само на една годинка, е предопределена за съпруга на българския престолонаследник Михаил Асен, чийто баща е вражески владетел.

Добърско

Годежът на младите се е състоял след осем години. На самата брачна церемония Мария е била на 13 години, а съпругът ѝ на 19.

Десет години по-късно Михаил Асен загива при Велбъжд, а младата владетелка решава да се оттегли до края на живота си в несебърския манастир. Замонашвайки се, тя приема името Матаиса.

През 1399 година Мария умира и е погребана символично в Старата Митрополия. През 17 век тленните ѝ останки са изместени в храма Свети Спас.

Несебърската църква се отличава и с още един интересен елемент - върху стенописите, украсяващи стените, са издълбани лодки и кораби. Оказва се, че те са дело на моряци, които, след завръщането си от море, пристигали в църквата да изрисуват лодка или кораб за здраве и благополучие по време на път.

Площите точно около църквата Свети Спас са обновени благодарение на проекта Вяра в Несебър. По същия проект вече са реставрирани църквите Света Параскева и Свети Йоан Кръстител.

Предвижда се църквите в Стария град да бъдат включени в специален маршрут, който със сигурност ще привлече много български и чуждестранни туристи.

Рейтинг

5 3
4 2
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати