Монети от Император Проб край Белоградчик

древни монети

Местността Анище край белоградчишкото село Салаш вече ще фигурира косвено в историята на Древен Рим, след като археолози откриха ценна находка - монета от времето на император Проб.

Монетата е била намерена при разкопките на късноантична пътна станция, строена най-рано в средата на ІІІ век, съобщи Сара Татарова, археоложка в историческия музей в Белоградчик.

Сред останалите находки на археолозите са битова керамика и фибула, отчупена от малко керамично тънкостенно съдче.

При разкопките е било установено, че помещението е с два входа. Единият е класически с широчина 60 сантиметра, а другият е широк около 1.20 метра.

Археолозите в Белоградчик изследват пътната станция вече осем години, но твърдят, че това лято е най-успешният им сезон.

В градя се надяват разкопките край Анище да бъдат превърнати в музей на открито, още повече, че останките от пътната станция са разположени близо до пътя на прохода Кадъбоаз.

В края на годината находките, намерени при разкопките на станцията в Анище, ще бъдат изложени в Градският исторически музей в Белоградчик.

Рейтинг

5 0
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
janitoty
janitoty
10.12.2017 17:10
Няма как да сме сами в този свят и духовете, призраците и демоните са част от тази вселена...казвам ти го от опит, защото аз всеки ден ги усещам и не съм казала на нашите, защото няма смисъл, поради простата причина, че няма да ми повярват за това ще ти кажа само да не се страхуваш от тях и ако ти викат да ги игнорираш..така ще се махнат, а и още нещо отиди до църквата и вземи светена водаи като се прибереш издебни момент като няма никой във вас и напръскай цялата ви къща(апартамент) като повтаряш молитвата: "в името на отца и сина и светия дух амин" и според мен ще се махнат ☺ успех и да знаеш не се страхувай от тях и не говори с тях ☺
0
0
оня
оня
10.09.2013 02:41
дам древната ни Тракийска история отново с аналог
произведено в турция
разкопаите нещо българско на мизи траки готи и тем подобни аман тепе баси и фактологията - сменете имената стига турцизми- хаххахахаа аман

0
0