Днес почитаме светците, загинали мъченически в Коринт

Молитва

На 10 март българската православна църква почита няколко светци, сред които са Кодрат, Киприян, Дионисий, Анект. Днес имен ден празнуват, всички с имената Галя, Галина и Галин.

На днешния ден се отдава почит на голяма част от светците, които са загинали мъченически, защитавайки християнството.

Свети Кодрат е бил от християните, които са били подлагани на жестоки гонения от владетелите-езичници. Светецът е преживял жестоки мъчения, в които е трябвало да отстоява християнската си вяра.

Светецът е живял при управлението на римския император Декий. По негова заповед християните в Коринт били преследвани. Така били заловени светците Киприан, Дионисий, Анект, Павел и Кодрат. Те били затворени в тъмница и оковани във вериги.

Светците били подлагани на жестоки мъчения, с които езичниците искали да ги накарат да се отрекат от християнската си вяра. След като не успели да ги убедят управителите на град Коринт ги осъдили на смърт, като ги хвърлили на лъвовете, но зверовете не докоснали светците.

Вяра

След като останали живи и след поредната опасност император Декий наредил светците да бъдат обезглавени.

След убийството на мъчениците били заловени и убити и други християни. Викторин, Виктор и Никифор били посечени с нож. Клавдий починал след отсичане на ръцете и краката. Диодор сам се хвърлил в приготвения за него огън, а Папий бил хвърлен в морето. На мъченическа смърт били подложени и светиците Хориса, Нунерия, Василиса, Ника, Гали, Галина и Теодора.

Във времената, когато християните са подлагани на безмилостни гонения, жена на име Руфина от страх да не бъде измъчвана и убита избягала от град Коринт в пустинята. Руфина била бременна и не след дълго родила момче. След раждането тя починала и оставила детето само в пустошта.

Подобно на Йоан Кръстител младенецът се хранил със сладка роса, която се спускала от небето, докато не поотраснал и не започнал да се храни с пустинните треви.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати