Намериха гроба на цар Петър I

Намериха гроба на цар Петър I

Български екип от археолози предполага, че са открили гроба на цар Петър I – наследникът на цар Симеон I, в близост до старата столица Преслав.

Ръководителят на екипа професор Николай Овчаров предполага, че цар Петър е бил погребан близо до Патриаршеската църква и Дворцовата базилика.

По думите му след дългогодишни проучвания и анализи гробът на цар Петър I се намирал именно в тази "гробищна църква - мавзолей", чието датиране, според разчетени различни археологически особености, съвпадало със смъртта на българския владетел през X век.

Намериха гроба на цар Петър I

Смята се за възможно църквата да е мавзолеят на българския цар, тъй като е известно, че той е канонизиран за светец и поради тази причина е логично храмът да се намира в Патриаршеската част на Преслав.

Една от находките, които доказват хипотезата на професор Овчаров, е мраморен саркофаг, в който историкът предполага, че е било положено тялото на цар Петър след смъртта му през 963 г.

В близост до гроба се намира и част от най-ранния запазен стенопис по българските земи – изображение на ангел от първата половина на X век.

Освен тези находки в края на археологическия сезон екипът от археолози се е натъкнал и на уникален водопровод във Велики Преслав.

Повечето от глинените тръби имат украса, която озадачава археолозите и ги насърчава да продължат работата си в старата българска столица.

Намериха гроба на цар Петър I

Другите находки, които са намерени при археологическите проучвания в Преслав, са средновековни венециански монети, апликации за колани, елементи от богослужебен инвентар и гроб на човек след проведен ритуал против "вампирясване".

Миналата година беше открит комплект от 11 медни накрайника за писалка до Патриаршеската базилика в дворцовия комплекс на Велики Преслав. Писалките са използвани от книжовници от школата на Цар Симеон.

"Това е може би не писалката, а рапидографът на Симеон, без никаква шега. Такова нещо не е откривано въобще, не само в България, а и в света", каза при представянето на находката професор Николай Овчаров.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 3
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
няма значка
няма значка
21.11.2013 23:29
Браво на проф. Овчаров! Да продължава все така - Да живее България!
11
0
petq
petq
22.02.2014 11:40
да живе българия
7
0