Ел Ниньо виновен за изчезването на маите

Ел Ниньо виновен за изчезването на маите

Загадъчното изчезване на цивилизацията на маите в Централна Америка е свързано със силни климатични изменения.

До тези изводи стигнали група изследователи от Немския национален център за изследване.

Експертите се опитвали да установят коя е причината, която, на границата между IX и X век от новата ера, на две противоположни краища на земята практически едновременно са прекратили съществуването си две крупни цивилизации от онова време.

Едната е на Маите, а другата падането на китайската династия Тан, вследствие на което последвал дълъг период на феодални междуособици и войни.

Изследователите забелязали странно съвпадение - и двете цивилизации били разположени в муснни региони, където влажността на почвата зависела от количеството валежи, които падат през влажния сезон.

Възможно е, според учените, да са дошли години на суша, в които количеството на влагата не било достатъчно за отглеждането на селскостопански култури.

Трайно настанилата се суша довела до глад и упадък на цивилизациите, смятат учените.

Те свързват климатичните изменения, които са настъпили в регионите на двете цивилизации, с природния феномен "Ел Ниньо", който представлява влиятелни температурни колебания в тропическата част на Тихия океан.

Това довежда до мащабни нарушения на циркулацията в атмосферата и в традиционно влажни региони е налице суша, а райони, в които обикновено климатът е сух стават големи наводнения.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати