Индипендънс Хол - лоното на най-старата действаща конституция в света

Индипендънс Хол

Когато говорим за САЩ като туристическа дестинация, в съзнанието на всеки човек изплуват големите градове като Ню Йорк и Вашингтон или крайбрежните Холивуд и Маями. Също така това е страна, богата на множество национални паркове, които са може би най-впечатляващата туристическа атракция.

Но САЩ е и страна, в която съжителстват различни култури. Мнозина често я наричат "младата държава" и считат, че тя на практика няма история. Истината е обаче, че САЩ са много по-стари като държавост от повечето днешни европейски страни и всъщност американската конституция от 1787 г. е най-старата все още действаща конституция в света. От момента на създаването си и приемането ѝ в Индипендънс Хол тя не е преставала да съществува и е оказала силно влияние на законотворците по цял свят.

В Индипендънс Хол на 4 юли 1776 г. е подписана и Декларацията за независимостта на САЩ и днес всяка година на 4-ти юли американците честват Денят на независимостта, който е обявен за национален празник. Именно историческите събития, случили се в Индипендънс Хол, са причина този обект да бъде включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и да се радва на интереса на туристите, искащи да научат повече за историята на Щатите.

Индипендънс Хол е част от Националния исторически парк за независимостта, който се сътои от няколко исторически сгради. Той се намира в град Филаделфия, между Вашингтон и Ню Йорк, в източните части на страната. За да се разбере значимостта на Индипендънс Хол за американците, човек трябва да се върне назад към историческите събития, случили се тук.

След като Америка била открита от европейците, тя станала апетитна хапка за много европейски сили. Разделянето на земите ѝ всъщност се случва на Стария континент. За нея се борят холандци, французи, испанци и англичани, като последните вземат надмощие. Основани са тринайсет английски колонии, но политиката, която водела Великобритания спрямо местните жители бързо предизвикала недоволството им.

Заражда се стремеж за независимост, който довежда до Първия континентален конгрес през 1774 г., целящ бойкот на търговията с Великобритания, а на следващата година започва Войната за независимост. Още по време на войната е приета Декларацията за независимост, която е подписана в Индипендънс Хол, а през 1787 г. в същата зала е приета и американската конституция.

Индипендънс Хол, Филаделфия

Първоначално тя се състои от преамбюл и седем допълнения и до днес не е претърпяла почти никаква промяна. Разширена е само с 26 допълнения, което я превръща в най-старата действаща конституция.

Днес Индипендънс Хол, позната и просто като Залата на Независимостта е символична не само за цяла Филаделфия, но и за целите Щати. В нея са приети такива фундаментални коцепции, които са оказали влияние при създаването на много учредителни харти, в това число и при Хартата на Обединените нации. Тя е символ на демокрацията и свободата.

Можете да посетите Националния исторически парк за независимостта по всяко време на годината. Когато стане тъмно Светлините на шоуто, посветено на свободата, пресъздават по уникален илюминационен начин американската революция. Има организирани едночасови обиколки из парка, на които посетители могат да се запознаят с историята на американската революция. През това време лазерно светлинно шоу представя пет от възловите постройки в историческия ансамбъл.

Вместо да се чудите откъде да започнете Вашата обиколка и хаотично да се шляете, най-добре посетете модернистичния посетителски център. В него ще намерите множество брошури и карти, които накратко, но обстойно ще Ви запознаят с всеки исторически обект.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати