Жабешкото било любима храна на древните британци

жабешко

Едва преди дни при разкопки край Еймсбъри, графство Уилтшир, точно до легендарния Стоунхендж група археолози разкри менюто на предците на британците.

Спрямо разкритите останки те успяха да докажат шокиращи подробности за вкусовите предпочитания на далечните предци. Оказва се, че преди 8 хил. години тогавашните обитатели на южната част на Англия често са използвали за храна жабешките крачета. Това се предполага спрямо откритите многобройни и добре оглозгани жабешки кости.

Днес почитатели на жабешки продукти са французите. Те неизменно присъстват в националната им кухня – факт, на който британците често обичат да се подиграват.

Жабешки бутчета

Спрямо откритията обаче се оказва, че на Острова започнали да ядат жаби много преди това да се случи на континента.

Освен останките от жаби, археолозите намират и такива от сьомга и орехи. Може да се направи заключението, че кулинарните предпочитания на хората от мезолита не са се отличавали особено от вкуса на много от съвременните хора в този район.

Района край Еймсбъри в графство Уилтшир обичайно се радва на голям интерес заради намиращия се там Стоунхендж. Това е най-известният мегалитен паметник в света — кромлех, с диаметър около 100 метра.

Смята се, че е строен около 30 век пр. Хр. Останките, които могат да се видят днес, са само бледи сенки в сравнение с предишното му величие. Повечето от камъните ги няма, защото или са затрупани под земята или са паднали.

Стоунхендж

Изграждането на Стоунхендж има култов характер и е свързано с лятното слънцестоене. За хората, живели през периода на издигането му, той е имал древна религиозна и Астрологична функция. Тайните около него обаче все още будят много въпроси.

Стоунхендж се намира в местността с най-монументалните палеоисторически светилища във Великобритания. Той, както и мегалитите, са включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Скорошни проучвания са довели археолозите до нови открития. В близост до река Ейвън е разкрито неолитно село с малък каменен кръг. Разкрита е и широка каменна алея, свързваща двете древни исторически реликви.

От това следва да се направи заключението, че паметникът е само завършекът на землените структури, датиращи вероятно много преди построяването на самите Сини Камъни.

За тях се предполага, че са израз на древни вярвания и ритуали, тъй като при разкопки са намерени животински и човешки кости.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
gogo
gogo
24.02.2014 16:45
Стоунхендж е светилище където са се принасяли човешки жертво принушеия на тогавашните им пагански богове. Днешни дни, много от хората които са ходили там с кучеата си, са казали че домашните им любимци са се дърпали яросто и не са искали да се доблежат до това място. Очевидно животните усещат нещо, което хората не.
1
0