sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Мистериите в ордена на тамплиерите

Мистериите в ордена на тамплиерите

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k1000
Рицари

Рицарите тамплиери са оставили стабилна следа в историята на човечеството и са пазели много тайни, който и до сега си остават неразгадани.

Смята се, че най-голямата ценност, която рицарите са пазели е Свещения Граал – чашата, от която Исус Христос е пил на Тайната вечеря и в която по-късно Йосиф е събрал кръвта му.

За първи път за Светия Граал се споменава в книгата на Роберт де Борон още през XIII в. Смята се, че Светия Граал ще помогне на човечеството да достигне своя духовен идеал.

Кръст

Легендите разказват, че рицари изпратени от крал Артур търсели Светия Граал с цел не да забогатеят, а да се усъвършенстват духовно.

При археологически разкопки в подножието на замък са открити тела на рицари – пазители от времето на Кръстоносните походи. Учените смятат, че в този параклис са се съхранявали различни съкровища, включително и Светия Граал.

Официално ордена на тамплиерите се наричал „Тайното рицарство на Христос и храма на Соломон“, в средновековна Европа бил известен като „Орден на рицарите на храма“, за това самите рицари били известни като „храмовици“ и от там идва и името им тамплиери (tample на френски език – храм).

Главната резиденция на ордена била в Йерусалим – мястото на храма на цар Соломон. Печатите на тамплиерите изобразявали двама яздещи рицари – символи на бедността и богатството, на бял фон с червен осмоъгълен кръст.

Рицари в Древността

Обетите, които рицарите давали преди да бъдат посветени били 3 – за целомъдрие, бедност и послушание.

Като свое основно дело рицарите тамплиери приемали охраняването на богомолците. Рицарите пазели търговски кервани от нападение.

Тамплиерите са първата група в Средновековието, която си служи със счетоводни документи. Рицарите на храма поощрявали развитието на науките и затова неслучайно те станали собственици на първия компас.

Много крале и високопоставени личности се страхували от славата на тамплиерите. През XIV в. кралят на Франция Филип Красивия решил да се избави от опърничавия орден, който се намесвал в държавните дела и вкарал монарха в огромни дългове. Така започнали първите гонения на рицарите.

През 1307 г. тамплиерите били арестувани, обвинени в ерес и връзка с дявола и след 7 дни на мъчения били изгорени живи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
54
47
33
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
Mia
Mia
06.04.2015 02:35
Какви саптези глупости с наследник и права. Извинявай, който и да си. Но има много романи които са тези и просто теми. Няма такъв наследник. Това е богохулство. Грях е. Това е роман.
А относно рицарите тамплиери това е обичай и организация, която съществува и до днес. Тамплиери, масони, меджаи и др такива тях винаги ги има. Обучават се на поколения. Което е много достойно според мен.
0
1
Атанас
Атанас
17.03.2015 10:34
Те са били велики мъже!Каквото и да пазят мисля че все още го пазят!
3
1
Jivka Go4eva
Jivka Go4eva
06.11.2014 10:27
Четох "Шифърът на Леонардо" и сега безрезервно вярвам че рицарите тамплиери пазят "Светия Граал" наследникът на Христос. И е нормално представете си само какво ще стане с църквата ако този наследник си потърси правата???
1
1
Светли
Светли
22.11.2013 17:02
За жалост..никому не нужна информация!! Не стига , че не пълна ами и безсмислена...нещо като новините по нашите телевизии!!
3
3
Поля
Поля
28.09.2013 15:05
За жалост много от информацията за тамплиерите е лъжа...''важните'' хора искат да скрият много
2
1
Mia
Mia
24.09.2013 02:21
Ордена на Тамплиерите силно ме интересува има някои неща, които са много вълнуващи. Рицарите в Ордена са били твърде много още по онова време и известна част от тях не ги откриват. По много неофициални твърдения Орденът съществува и до днес, но е тайно общество по известни причини, които работят или служат на Ватикана. А за онова горене на клада е било само част от тях. Колкото и да се твърди обратното. Дори и в Уикипедия пише ясно "кралят арестува рицари тамплиери" - определен брой, не всички.
5
1
Kitsy
Kitsy
23.09.2013 23:26
Непълна и претупана статия, пък финала е ....
2
1