Египетският папирус

Египетският папирус

Cyperus papyrus (от семейство Cyperaceae) е растение с голямо историческо значение, тъй като е служило като суров материал, използван в древен Египет за направата на няколко продукта. Макар да е ползвано за изготвянето на дрехи, черги и канапи, то е най-известно с това, че от него се е правело хартия. Всъщност думата „paper” (хартия) идва от египетската дума „payrus”.

Растението Cyperus Papyrus

Папирусът расте около бреговете на реките, в спокойно течащите води. Това водно растение прилича на тръстиката и има листа, излизащи от основата му. Силното му право стебло е триъгълно и обикновено достига 1.5 фута дължина.

В древен Египет растението е имало няколко отделни предназначения - от това да е източник на храна, да се включва в медицина и произвеждането на парфюми до използването му като суров материал за направата на кошници, мебели, и дори лодки. Коренът и стеблото му се ядяли като зеленчуците, докато самото стебло се използвало при изграждането на къщи. В малък вариант, малките папируси, се отглеждали вътре и се използвали за декоративни цели.

Хартията от папирус

Смята се, че египтяните започнали да произвеждат хартията от папирус около 4000 г.пр.Хр. За тази цел външните слоеве на стеблото се обелвали и се използвала само сърцевината. Преди употреба ивиците се накисвали и изсушавали, и след това се поставяли една върху друга. Така образуваните сплетени клонки се навлажнявали и пресовали. Това позволявало те да прилепнат едно към друго, благодарение на лепливото вещество, което се съдържало в тях. След това се поставяли на слънце да изсъхнат. Ако се налагало, повърхността се излъсквала, за да се придаде гладък завършек. Цялата тази процедура била необходима, за да могат съблата да служат като основа за писане. В зависимост от предназначението им, те се използвали или като отделен лист, или като свитък от папируси.

Използване на папируса

За различните цели се използвали различни по качество папируси. По-суровите били предназначени за пакетиране, а по-добрите за религиозни или литературни текстове. Много често папирусите били изрисувани, особено когато ставало въпрос за религиозни текстове. Макар климатът на Египет да бил най-добрият „проводник” за използването на растението, то станало популярно и сред гърците, и римляните.

Египетският папирус

Известни папируси

Rhind Papyrus

Този документ е наследил името си от купувача му, Александър Хенри Ринд, шотладндски антиквар. Древният свитък, закупен пред 1858, съдържа математически таблици и задачи. Понякога е наричан Ahmes papyrus на името на преписвача, който го е копирал през 1650 г.пр.Хр.

Turin Papyrus

Този фрагментиран папирус може да се види в египетския музей в Торино, Италия. Представлява ръкопис на 19-тата династия (1292-1190г.пр.Хр.) и съдържа хронология на египетските царе. За съжаление началото и краят му са изгубени, но съдържа продължителността на управлението на различните царе по години, месеци и дни.

Ebers Papyrus

Този запис е от 1550 г.пр.Хр. и е един от най-древните медицински текстове, познати на света. От него става ясно, че древните египтяни са били наясно със съществуването на кръвоносните съдове и че сърцето е снабдявало тялото с кръв. Най-невероятното е, че записът съдържа околко 700 формули и народни лекове за контролиране на вредителите в къщите, за лекуване на ухапванията от крокодил, както и помощни средства при болка в ноктите на краката! Какъвто е обичаят и този папирус е кръстен на Джордж морис Еберс, германски египтолог, сдобил се с него през 1873.

Всичко, което знаем за богатия и интересен живот, съществувал в древен Египет, създава в нас желанието да научаваме все повече и повече. В опитите ни да съединим всички части на пъзела, търсенето на тези древни записки продължава.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати