Откриха най-стария тумор в света - на неандерталец е!

Откриха най-стария тумор в света - на неандерталец е!

Малко след като откриха най-старият човешки прародител, учените обявиха, че са открили и най-стария тумор в света. Очевидно битката с анормалните клетки и образуванията в организма ни ни е съпровождала по време на цялата ни еволюция.

Следи от тумор са намерени върху останките на ребро на неандерталец. Самият фосил е открит преди повече от един век на територията на Хърватия. Просто никой от експертите до този момент не е обърнал внимание на необичайната кухина в костта на горкия неандерталец.

Откриха най-стария тумор в света - на неандерталец е!

Онколозите уточняват, че най-вероятно безименния примат е страдал от вид тумор наречен Фиброзна дисплазия (fibrous dysplasia), който се наблюдава и при съвременните хора. При този вид тумор, не се наблюдава разрастване на клетките в околните тъкани (т.нар метастази). Просто обичайната вътрешна структура на човешките кости се заменя с мека фиброзна маса.

„Този вид тумори могат да бъдат както съвсем доброкачествени, които не усещате по никакъв начин, до много агресивни, които да ви причиняват нетърпими болки в засегнатите участъци“, уточнява д-р Дейвид Фрейър, антрополог в Университета в Канзас и един от авторите на откритието. Според него, големината и формата на на този тумор предполагат, че бедния неандерталец определено е изпитвал болки.

Откритието на американците е удивително предвид факта, че въпросния костен фрагмент е с дължина едва 1 инч или около 3 сантиметра. Въпросния фосил е открит между 1899 и 1905 година при разкопки в пещера Крапина, Хърватия. Според археолози и антрополози пещерата е била погребален комплекс на древните предшественици на съвременния човек.

Откриха най-стария тумор в света - на неандерталец е!

При изследването са намерени повече от 900 кости от неандерталци, които са били датирани с помощта на въглероден анализ на приблизителна възраст – 120 – 130 хиляди години. Върху много от откритите фосили са били открити следи от травми, които говорят за евентуалните причини за смъртта.

Върху част от костите са открити следи от инструменти, които са нанесени след смъртта, но най-ужасяващото е, че върху някои останки могат да се видят следи от зъби, които свидетелстват за канибализъм.

Неандерталците (Homo neanderthalensis) са далечни, непреки родственици на съвременния човек (Homo sapiens). Техния вид е изчезнал преди приблизително 30 000 години, като съществуват редица доказателства, че преди да изчезнат окончателно от лицето на земята неандерталците са се кръстосали с Хомо Сапиенс, в резултат на което в много от съвременните хора могат да се открият останки от неандерталска ДНК.

Откриха най-стария тумор в света - на неандерталец е!

Едва през 1980 година, осем десетилетия след откритието на фосилите, те са изследвани с помощта на съвременна рентгенографска техника от учени от Университета в Пенсилвания. Всеки отделен фрагмент е бил сниман и рентгенографията му е била запазена.

Направените снимки са били с отлично качество. Структурата на всеки от намерените фосили се е виждала чудесно. На всички, освен на един. Дълго време никой не обърнал внимание на този факт, като предполагали, че проблемът е в самата снимка или в лабораторията.

Водени от любопитство двама учени от Университета в Канзас решили отново да снимат въпросното парче от ребро. Този път освен рентгенова снимка е била направена и прецизна компютърна томография, която разкрила в детайли вътрешността на костта. Така било направено и смайващото откритие.

Най-стария диагностициран тумор до този момент е бил „едва“ на 4000 години, открит при изследването на египетска мумия. Почетното трето място в тази неофициална класация се държи от 1600 годишен тератом, съдържащ човешки зъб, който е открит в тазът на останки от древно римски войник.

Откритието на учените е въпрос на методична работа и най-вече невероятен късмет. Защото преди 120 000 години продължителността на живот е била далеч по-малка от една страна. От друга, просто не е имало толкова много неандерталци, в сравнение със съвременните хора, или дори в сравнение с древните египтяни.

Находката на американските учени потвърждава теорията на редица антрополози, че съвременните хора имат много повече общи неща, отколкото доскоро се предполагаше.

Рейтинг

5 1
4 5
3 3
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати