Откриха тайна древна гробница в Теотиуакан

Откриха тайна древна гробница в Теотиуакан

Екип от учени откри останките от тайна гробница в древния мексикански град Теотиуакан.Откритието на гробницата, която е останала скрита от човешките очи почти две хилядолетия, е станало възможно на редица съвременни технологии.

Теотиуакан е древен град с богата история. Намира се 48 северно от столицата на Мексико, град Мексико. В точен превод от науатл, езика на древните племена по тези земи, Теотиуакан означава „Където боговете са сътворени“ или „Място на боговете“. Разцвета на града е бил през V до VII век след Христа, когато според историците и археолозите населението му е достигало 200 – 250 хиляди души.

Откриха тайна древна гробница в Теотиуакан

Учените все още не са единодушни, кое точно древно племе е основало града около 400 години преди новата ера. Няма достатъчно научни данни дали това са били толтеките, олмеките или тотонаките. По неизвестни причини в края на IX век градът е напуснат и е станал необитаем. Почти 3 века по-късно ацтеките го „откриват“, които използват изградения храмов комплекс за собствени ритуали.

Преди 10 години екип от археолози откри тунел под Храма на Пернатия змей в Теотиуакан. Експертите бяха убедени, че откритото съоръжение е свързвало храма най-вероятно с гробница, където са били погребвани знатните древни индиански благородници. За съжаление, по времето властването над града над ацтеките, този тунел е бил разрушен и пътят към погребалната камера е бил напълно затрупан.

Сега, благодарение на напредъка на технологиите археолозите успяха да надникнат там, където близо две хилядолетия слънчев лъч не е огрявал. Учените от мексиканския Национален институт по археология и история успяха да проникнат в тайния тунел благодарение на малогабаритна автоматична система.

Откриха тайна древна гробница в Теотиуакан

Роботът на име Tlaloc II – TC успя да донесе не повърхността редица снимки и да разкрие някои от тайните на затрупания под Храма на Пернатия змей тунел. Тайната на успеха на Tlaloc II – TC е в тристепенната му автоматична система.

Първата част на робота представлява масивна самоходна количка, която служи главно като средство за транспортиране на останалите две подсистеми на археологическия робот. Веднъж достигнали целта си под земята, от платформата се отделя втората част на робота. Този мини робот, който удивително прилича на паяк има за задача да заснеме околното пространство в инфрачервен диапазон.

Едва след това, ако обстоятелствата позволяват, може да се отдели и третата част от робота – квадрикоптер /летателен апарат с четири перки/, чиято задача е да заснеме видео на околното пространство. За жалост, в подземието на Теотиуaкaн използването на квадрикоптера се е оказало невъзможно, заради постоянното силно въздушно течение.

Въпреки това, донесените снимки от Tlaloc II – TC са разкрили на мексиканските археолози, че тунела не е дело на завоевателите- ацтеки, а е прокопан много преди това. Съоръжението е било изградено още преди построяването на храма и крепостта. Според учените първоначално тунелът е бил използват от престъпници. Едва по-късно, когато ритуалните постройки около него са били издигнати предназначението му е било променено.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 2
3 3
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Румпелщилскин
Румпелщилскин
19.06.2014 13:57
Интересно интересно драги но пропускате важни факти обществото на Атлантите е или поне второто поколение е било свързано с това на Теотиуакан
1
0