Изчезналата колония Роаноук

Колония Роаноук

Първият опит за създаване на постоянно английско селище в Новия свят завършва трагично със зловещ привкус. Почти един век след като Христофор Колумб стъпва на бреговете на Америка, един английски авантюрист решава да основе колония в името на нейно величество Елизабет.

Сър Уолтър Роли е английски поет, шпионин, изследовател и любимец на кралица Елизабет I. Заслепена от обаянието на сър Роли, кралицата финансира редица авантюристични приумици на любимия си придворен. Няколко експедиции до Америка били осъществени от името и с финансовата подкрепа на младата кралица на Англия.

Колонизатори

Експедиция е била изпратена през 1584 г. с цел да проучи крайбрежието на Америка и да намери подходящо място за основаване на колония. Начело на експедицията са смелите британци Филип Армадес и Артур Уарлоу, които се завръщат триумфално в Англия, носейки богат набор от образци от местната флора и фауна (в т.ч. картофи), както и двама аборигени. В чест на кралицата изследваната земя била наречена Вирджиния (кралицата – девица).

Въодушевен от успеха на експедицията на Армадес и Уарлоу и въоръжен с разрешение за колонизация, сър Уолтър Роли подготвил първата колонизаторска експедиция. Съставената изцяло от мъже колония отпътувала от Англия през април 1585 г. и била ръководена от сър Ричард Гренвил.

Опитът се оказала катастрофален за кандидат –колонизаторите. Повечето от продоволствените запаси били изгубени когато лодката, която ги превозвала се сблъскала с риф. Първият досег с местните жители завършил трагично. Англичаните обвинили туземец от селото Аквакогок в кражба на сребърна чаша и като наказание за деянието разрушили и опожарили селището им, заедно с вожда.

Индианци

Животът на първите колонисти висял на косъм. Притиснати от постоянните конфликти с местното население и липсата на хранителни запаси, британците били повече от щастливи, когато през април на следващата година експедицията на сър Френсис Дрейк преминала покрай тях. Всички колонисти с радост приели поканата на сър Дрейк да ги върне обратно в родната Англия.

Само три години била изпратена втора група колонизатори, предвождани от Джон Уайт. Този път заселниците не били само мъже. Няколко месеца след заселването се родило и първото английско бебе в Америка. Въпреки усилията на новите колонисти – оказало се невъзможно да изгладят конфликта между местните и тях.

Завладяване на Америка

Опасявайки се от ескалиране на насилието сър Уайт тръгнал обратно към Англия, за да потърси помощ. На острова останали 116 колонисти – 115 мъже, една жена и бебе. Точно толкова са били жителите на колонията Роаноук (наречена така в чест на сър Роли).

Когато през 1590 година Джон Уайт се върнал, открила селището на колонията напълно изоставено. Нямало никаква следа от колонизаторите. Нямало следи от насилие или нападение. Само една табела, закачена на дървен стълб с надпис “Cro”. Нито сър Джон, нито следващата експедиция от 1602 година успяват да намерят следи от изчезналите колонизатори.

През вековете са много хипотези и теории за мистериозното изчезване на колонистите са изказани. Според някои колонизаторите просто са били избити от местните жители, а телата им погребани.

Други смятат, че испански кораби са прибрали оцелелите британци. Дали са се преместили на по-добро място или са намерили гибелта си в океана в опит да напуснат Вирджиния? На тези въпроси никога няма да намерим отговор.

Рейтинг

5 2
4 4
3 2
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Mia
Mia
09.10.2013 03:19
Нямам думи! И преди съм чела за това, но малко и... просто е удивително и тъжно.
0
0
Елиза
Елиза
20.04.2013 08:46
Леле...
0
0