Погребални порядки

Погребални ритуали

През годините погребалните порядки и обичаи са се видоизменяли. При различните народи те са били в много разновидности.

Идентично за всички обаче е бързото погребване на хората. Причината за това се крие в нежеланието на хората да окуражават духовете да се навъртат наоколо.

В най-древни времена вярвали, че смъртта е заразна. Оттам започнали и всички усилия да я държат настрана.

Духове

Класическо суеверие е поставянето на монети върху затворените очи на мъртъвците. То е разпространено и до днес. Произлиза от вярването, че душата напуска тялото през очните кухини, а Дяволът на свой ред може да влезе оттам.

Монетите се поставят като запушалки на входовете. В Древна Гърция и Рим пък монетите се поставяли за бога на подземния свят, като такса за труда му да пренеса починалият с ладията си към царството на мъртвите.

Когато Линкълн починал, лекарят, удостоверил смъртта му, склопил очите му и поставил отгоре две сребърни монети по половин долар. Все пак той е бил президент. Принципно практиката се ограничава до поставянето на петачета.

Има и суеверия, които предвещават смъртта. Преди някой да умре, ще извие куче; ще избуха бухал; ще падне картина от стената; ще се почука на прозорец; ще чуете камбанен звън; ще сънувате кална вода или ще видите падаща звезда.

Църквата

Едно от най-старите схващания е, че злите духове обитават труповете. Поради това много народи практикуват кремацията. Гърците вярвали, че кремацията освобождава духа от тялото и и позволявали да се възнесе при боговете. Смятали, че душите на мъртъвците, погребани в земята, нямали надежда да отидат в Рая.

В Древен Египет предпочитаният погребален обред бил мумифицирането. Египтяните вярвали, че в даден момент душата ще се върне в тялото, затова се стараели да го запазят непокътнато и готово за бъдеща употреба.

Римляните били на друго мнение - въобще не вярвали в живота след смъртта и не си губели времето с мумифициране. Единствено, поставяли гробни дарове, чрез които се сбогували с умрелия.

Надгробните камъни и изключително здравите и тежки ковчези навремето са се използвали, за да държат под земята нечистите сили, обитаващи труповете. Днес, надгробните камъни се поставят, за да се отбележи мястото на гроба и да припомня, че някога на света е живял този човек.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 2
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати