Граф Дракула - син на дявола

Граф Дракула

Замъкът Пойенари (Poenari castle), който е известен и като Пойенарска крепост, е исторически обект, който представлява руини от накогашния замък на Влад Цепеш-Дракула. Полуразрушеният замък се намира в близост до с. Къпъцънени Пъмътени в община Арефу, Румъния. Разположен е на каньон, образуван от река Арджеш. Замъкът е една от най-посещаваните туристически дестинации в Румъния главно заради легендите за граф Дракула. Местното население смята, че мястото около замъка е обитавано от духове.

Граф Влад Цепеш е бил владетел на Влахия през 15 в., намираща се в териториите на днешна Румъния. Графът получава прякора Цепеш, който означава "побивач на кол" заради страховитите си дела. Макар че е безпощаден водач, румънците го уважават за отпора, който е дал на турците.

Граф Цлад е роден в Трансилвания през 1431 г. Баща му се казва Влад Дракул, като "дракул" на румънски означава и ”дракон”, и “дявол”. Той е бил член на тайната организация “Ордена на Дракона” и след поемане на властта от сина му, монетите, които се секат по времена неговото управление, са били с изображението на дракон. През 1437 г. Влад Цепеш става наследник на намиращото се в съседство княжество Влахия.

По това време Османската империя е изключително силна и вече е вперила поглед към земите на днешна Румъния. Сърбия, България и Гърция вече са влезли в Османската империя. Турците успяват да пленят Влад и брат му, които тогава са били деца. Влад успява да избяга и през 1456 г. си връща управлението над Влахия. Започва да подписва документите с "Влад Дракула", което всъщност означава "Влад, син на Дракула", но може да се превежда и като "Влад, син на дявола".

Дракула

Според историческите данни жестокостта на граф Влад добива популярност, когато се обръща срещу Трансилвания. В рамките на три години той напада важните градски части и успява да убие огромен брой хора, сред които и жени, и деца. Смъртта им ставала чрез бавно и мъчително побиване на кол, от което идва и прякора му Тепеш. Това, което потрисало всички свидетели на неговите престъпления, било спокойствието, което той излъчвал докато го прави.

Пойенари

През 1461 г. граф Влад поканва турски посланици в замъка си, тъй като вече бил наясно, че войната с Османската империя не може да бъде избегната. Поискал от посланиците да си свалят чалмите, но след като те отказали, обосновавайки се, че това е техен обичай, той заповядва чалмите да се заковат на главите им. След това ги пуснал да си ходят, показвайки им съвсем ясно, че няма намерение да се предава.

Следващият сблъсък на турците със земите на граф Влад става през 1462 г., когато Османската империя се опитва да завземе Търговище, което тогава е столица на Влахия. Навлизайки в териториите на граф Влад, турците виждат гора от побити на кол мъртъвци, които били около 2000 души. Султанът е втрещен от видяната жестокост и обръща коня си обратно.

Замъка Пойенари

Замъкът Пойенари първоначално е построен през 13 в. от тогавашните владетели на Влахия, а през 14 в. става притежание и основна крепост на династията Бесараб. За известно време притежателите на замъка се сменят постоянно, докато накрая той остава без собственик и започва да се разрушава. Това продължава до появата на граф Влад Цепеш, който през 15 в. се заема да го възобновява.

Намиращ се на висок хълм, замъкът имал много добра видимост и заемал стратегическа позиция при предприемане на бойни действия или нападения. Превръща се в една от най-значимите крепости на графа и затова днес е известен като "Пойенари- замъкът на граф Дракула".

Много след смъртта на графа замъка продължава да бъде обитаван от различни графове и князе, което продължава до 16 в., когато отново е изоставен и през 17 в. започва да тъне в разруха. В резултат на свлачище в края на 19 в. част от него е отнесена от реката.

Днес посетителите на замъка Пойенари, дошли предимно за да научат повече подробности около живота на известният граф Дракула, могат да видят стените и кулите му, които доста добре са се запазили през годините.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 5
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати