Какво символизират кръговете на олимпийските игри

Биатлон на Олимпийските игри

Първите олимпийски игри са се провеждали в Древна Гърция през период от четири години. През 394 година се провеждат последните – състезанието е забранено от римския император Теодосий I.

Има няколко хипотези по въпроса кога точно се е провело първото подобно състезание и все още няма единно мнение за годината. Сигурно е само, че олимпийските игри са едно от състезанията с най-дълга история. Както в миналото, така и в наши дни, това събитие събира изключително много зрители на стадионите и пред малкия екран. Завладяваща организация, най-добрите атлети събрани на едно място, феърплей – всичко това е магията на олимпийските игри.

Има няколко символа, които са свързани с олимпийските игри, но като че ли три от тях разпознават всички и са оставили най-трайна следа в съзнанията ни – олимпийският факел, олимпийският принцип свързан с участието и знамето на игрите.

Флагът, който всички добре познаваме, е факт от 1913 година, когато е изобретен по идея на барон Пиер дьо Кубертен – основател на съвременните Олимпийски игри. На него са изобразени 5 кръга, които са застъпени един с друг – син, черен и червен кръг, а под тях – зелен и жълт. За първи път знамето е използвано на игрите през 1920 година, които са се провели в Антверпен, Белгия.

Петте кръга са символ на петте континента, които взимат участие в най-голямото спортно състезание. Синият кръг е символ на Европа, черният кръг е символ на континента Африка, червеният на Америка, зеленият кръг – Австралия, а жълтия – Азия.

Или поне така се е смятало до 1951 година, след това свързването на цветовете с различните континенти е премахнато, защото няма ясни доказателства, които да насочват, че Кубертен е свързвал точно определен цвят с континент.

Според Международния олимпийски комитет – тези кръгове символизират обединението и възможността атлети от всички държави да се състезават, без значение от тяхната раса или разбирания, а белият цвят, който е фон на кръговете, символизира мира.

Рейтинг

5 4
4 5
3 6
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати