Символът на крилатото слънце
sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Символът на крилатото слънце

Символът на крилатото слънце

Нина НордНина Норд
Джедай
788529
Нефертити

Крилатият слънчев диск се среща в древноегипетската, шумерско-месопотамската, хетската, персийската, южноамериканската и дори в австралийската символика и има много негови вариации.

През Викторианската епоха изображението на крилатия слънчев диск се е трансформирало постепенно в християнски символ, който олицетворява животворящата сила на Бог.

Смята се, че крилатият диск представлява слънцето в момент на слънчеви затъмнения, като крилата и понякога присъстващата птича опашка изобразяват елементи от слънчевата корона, която може да се види само по време на пълно слънчево затъмнение.

Има и версия, според която слънчевият диск с крила е изображения на митичното небесно тяло Нибиру, което е описано в митологията на древния Изток.

Слънчево затъмнение

Крилатият слънчев диск е символ на небето, слънчевото могъщество, възобновяването на живота, а също така е символ на божественото, на величието, мощта и вечността на духа.

В древен Египет изображението на крилатия слънчев диск се е асоциирало с Ра и Гор, които са слънчеви богове според египтолозите.

Много често крилатият слънчев диск е бил изобразяван с две кобри отстрани. Смята се също така, че на някои гробници изображението на крилатия слънчев диск символизира богинята Маат – богинята на истината, справедливостта, вселенската хармония, божествен ред и етични норми.

Небесната богиня-майка Нехбет, която е една от дъщерите на Ра, се изобразява с крилат слънчев диск върху главата. Също така се срещат и изображения с крилат слънчев диск на най-древния египетски бог на изгряващото слънце – бог Хепри, който е свързан с прераждане и новия живот.

В Шумер и Месопотамия крилатият слънчев диск е бил много мощен символ и амулет, който предпазва от врагове. Той се е асоциирал с бога на слънцето Шамаш и с върховния асирийски бог Асур.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати