sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Динозаврите са умрели само за няколко часа

Динозаврите са умрели само за няколко часа

AdminAdmin
Дарт Вейдър
668123352
Динозаврите са умрели само за няколко часа

След падането на метеорит на Земята преди 65 милиона години повечето животни са загинали за няколко часа.

Американски геофизици създадоха най-точния тримерен модел на кратера Чиксулуб, образуван в резултат на падането на метеорит на крайбрежието на полуостров Юкатан преди 65 милиона години, съобщи MSNBC. Според експертите ударът на космическия обект в земната повърхност е довел до изчезването на над 70 процента от живота на планетата.

Според очакванията след падането си метеоритът е потънал на голяма дълбочина, а съответно в атмосферата е попаднало 6, 5 пъти по-голямо количество вода, коментират учените. Образувалият се кратер е съдържал отлагания обогатени със сяра, която се е съединила с водните пари и са се образували сулфатни аерозоли. Аерозолите от своя страна са оказали пагубно въздействие върху околната среда, като на по-късен етап значително са понижили температурата и са станали причина за обилни киселинни дъждове.

Непосредствено след падането на метеорита рязко се е повишила температурата на околната среда. Поради това повечето земноводни животни, включително и динозаврите, са загинали за няколко часа. Някои от тях са успели да оцелеят няколко дни.

Освен това падането на метеорита е предизвикало необратими изменения на климата и киселинността на атмосферата, което е предизвикало изменение на състава на Световния океан. Според учените, с повишаването на киселинността на океана може да се обясни изчезването на много видове водни обитатели.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 6
4 5
3 6
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Пръцко пърдянев
Пръцко пърдянев
24.02.2016 20:47
Яко!
Ами ако още има динозаври?
1
0
Маноел Пламенов Манев
Маноел Пламенов Манев
24.02.2016 20:50
Да наистина ще има!


Много си умен
1
0
valka
valka
08.12.2013 11:26
хм, не знам, струвами се нереално...за пръв път чувам тази версия :)))
1
0
Маноел
Маноел
24.02.2016 20:49
ами тей
1
0