sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Животът в древността

Животът в древността

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Животът в древността

Римската империя имала много пътища – над осемдесет хиляди километра, които се използвали много активно. През 117 година плота на Римската империя се простирала на 6 500 000 квадратни километра.

В Древен Рим гърбавият нос на детето се смятал за знак за лидерските му качества. В древните състезания по борба в Рим имало само едно правило – да не се вадят очите на противника.

Руините на древен Картаген се намират на територията на съвременен Тунис.

Древните египтяни погребвали покойниците, които не били важни личности, директно в пустинята. Те ги оставяли върху пясъка и горещината и сухият въздух бързо ги превръщали в изсушени мумии.

Животът в древността

Обикновените египтяни използвали за възглавница камък, който бил с кръгла форма. Древните лечители в Египет препоръчвали възпаленията на очите да се лекуват с компреси от магарешка тор.

Първата известна седяща стачка се провела през дванадесети век преди новата ера и участниците в нея били гробари, недоволни от заплащането.

Думата гимназия произлиза от гръцката дума „гимнос”, която означава съблечен, тъй като атлетите в Древна Гърция, които се обучавали в гимназиум, често се състезавали, без да имат върху тялото си каквато и да е дреха.

В Китай Япония била известна като „Уа” в течение на дълги векове. Най-древната грънчарска работилница била открита в Япония и датира около десет хиляди години преди новата ера.

Конните надбягвания се появили около 4500-тната година преди новата ера при племена от Централна Азия. Тъй като по цял ден били върху конете си, ездачите започнали да премерват уменията си и така се появили конните състезания.

По-късно те се превърнали в начин за печелене на пари, но в началото било важно кой ще победи заради самата победа, затова понякога конете след надбягването умирали от изтощение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Милка Драго
Милка Драго
26.11.2011 22:18
И така,проучих темата ро задълбочено.Оказа се,че имате право,че от γυμνός произлизат много думи,някои от които са-γυμνάζομαι /както посочвате Вие/,γυμνάσιο,γυμναστής,γυμνιστής,γυμνότητα,γύμνια и много още.Имате право.
0
0
Милка Драго
Милка Драго
26.11.2011 21:21
Думата γυμνάζω= упражнявам,тренирам.И в случая няма връзка с думата γυμνός=гол.
0
0