Изровиха съкровища за 20 млрд. долара в Индия

Изровиха съкровища за 20 млрд. долара в Индия

Несметно богатство бе открито в храма Шри Падманабхасвами, построен в чест на бог Вишну в южния индийски щат Керала. Според предварителни прогнози съкровището се оценява на над 20 милиарда долара.

Храмът бе обект на изследване през последните десен дни. Екип от 7 души успя да проникне в пет от шестте подземни тайни трезора. Оказа се, че светилището е натъпкано със скъпоценности.

Предполага се, че съкровището е на около 140 години, през които не е било докосвано от човешка ръка. Богатството е толкова голямо, че преброяването на тоновете златни и сръберни монети, и бижута би отнело месеци.

Цялото съкровище засега е складирано в чували. Освен монетите в храма били открити и статуи на божества, изработени изцяло от чисто злато, инкрустирани с диаманти, рубини и изумруди. Откривателите на несметното богатство се натъкнали и на купчини колиета, гривни, корони и безброй други скъпоценности.

Възможно е това да не е цялото съкровище, складирано в храма. Археологическият екип се готви да отвори последното тайно хранилище.

Изровиха съкровища за 20 млрд. долара в Индия

В момента Шри Падманабхасвами се охранява от три кордона въоръжени военни и полицаи. Властите са поели пълната защита и охрана на скъпоценностите.

Според историци съкровищата, открити в светилището Шри Падманабхасвами, са са складирани там в продължение на векове, благодарение на доходоносните търговски пътища, които са минавали през региона.

Директорът на Съвета за исторически проучвания на щата Керала Пи Джей Чериан коментира: "Търговците, които пристигали от най-различни краища на страната и света, за да закупят подправки и други ценни стоки, правели щедри дарове на боговете, не само да си изпросят благословията им, но и за да се харесат на тогавашните управници".

В момента в Индия се води оживен дебат какво да се прави с новооткритото богатство в страна, в която 450 милиона души живеят в бедност.

Храмът е под владението на наследниците на кралското семейство на Траванкор, като откритото богатство по всяка вероятност ще остане негова собственост.

Властите на щата Керала обявиха, че ще се подчинят на решението на Висшия съд, който ще постанови чия собственост да бъде несметното богатство.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
XAXAX
XAXAX
10.10.2013 18:58
ха ха ха ха ха
0
0
З
З
19.06.2013 16:07
Новината е от 04.07.2011 година.
Очаквам следващата да бъде от миналия век.
1
0
ves
ves
19.06.2013 15:54
Светка ...да ТЕ светна !!! макар и чисто метафорично казана цифрата $ 20 000 000 000 ... не мисля,че историяата е измислена ... В такива случай се позоваваме на експерт ..който горе - долу дава първоначална оценка ..която естествено се коригира след подробното изследваме на ценностите ...освен това за такива нетрадиционни ценности, стойностите са предимно спекулативни ( ако изобщо разбираш за какво става дума )...затова, когато не разбираш от нещо - не си мери ... /сещай се / с излишни тълкования ...като само да кажеш нещо ...
0
0
Светла
Светла
25.11.2012 20:51
Тук има голямо противоречие-Богатството е толкова голямо, че преброяването на тоновете златни и среъберни монети, и бижута би отнело месеци.-Питам- как тогава е изчислена стоиността ??? 20 млрд. долара
0
0