Защо седмицата има седем дни

часовник

Замисляли ли сте някога защо седмицата има седем дни, а не пет или например осем? Причина за това са жителите на древен Вавилон, които знаели за съществуването на седем планети, в чест на които нарекли дните на седмицата.

Денонощието има 24 часа и древните жители на Вавилон отделили по 12 часа за деня и за нощта, за да има по един час за всеки знак от зодиака.

Един час има шестдесет минути, защото древните са вярвали, че това число е магическо. Но съвременните хора не са по глупави от жителите на Вавилон и въпреки това продължават да спазват хилядолетната традиция, вместо да я променят.

Десетичната система, която е приложима за много области, би могла да се използва и за измерване на времето. Ако разделим деня на десет часа, по сто минут за всеки час и по сто секунди във всяка минута, ще е много по-лесно да изчислим колко време имаме за всяко нещо.

Главното преимущество на тази система е възможността за използване на пръстите, които са също десет на брой, за определяне на оставащото ви време.

време

Преди хиляди години такава система за измерване на времето са използвали древните китайци, но след като йезуитите въвели европейската дванадесетрична система, китайците се отказали от своята.

След френската революция през 1789 година в Европа за известно време използвали десетичната система. Така например математикът Пиер-Симон Лаплас имал часовник с такава система, и въз основа на това измерване той написал прочутия си трактат за небесната механика.

Опитите за въвеждане на десетичната система за измерване на времето се провалили. По онова време най-развитите страни търгували по море, а на корабите се използвали уреди и карти, основани върху вавилонската система.

В днешно време все по-често се използват GPS-навигатори, които работят на основата на атомни времеви единици. Те се определят по честота на радиацията, излъчвана от цезий-133 при определен атомен преход.

По този принцип може да се измери времето с десетична система, особено ако се вземе предвид, че това измерване ще е по-точно. Но вавилонската система има едно неоспоримо предимство – при седемдневна седмица уикендът настъпва по-бързо, отколкото при десетдневна.

Рейтинг

5 4
4 4
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (8)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
31.08.2019 14:52
Прочетете всичко свързано с числата 432, 60,30, разстоянието м/у Земята и Слънцето, разстоянието м/у Земята и Луната и още много подробности свързано с това число 432 и делението му на 60 или 30 .
0
0
Виракоча
Виракоча
05.03.2015 23:32
Календарното време, часовете, минутите, секундуте всички знания за света идават от Шумерите. Анунаки оставят знания за електричеството, медицината, обработка на камъка. Техните клинописи са много по-древни от библията, откриват се и в индианския свят.
0
0
СЛХ
СЛХ
15.02.2015 12:23
Да от свещените писания произхождат 7те дни на седмицата ! Но защо в България след неделя следва понеделник? Трябва да е вторник тъй като неделята е ПЪРВИЯ ден от седмицата(А ПОСЛЕДНИЯ..ИЛИ 7МИЯ ДЕН Е СЪБОТАТА!) и след него следва 2рия...както е в Гърция след неделя следва Дефтеро (значи 2рия ден,вторник).А и разбира се не навсякъде дните на седмицата са с имена на планети или богове а просто първия,втория(вторник)третия,средния(сряда)и т н както е и в България...
3
0
(прочети
(прочети
09.11.2014 20:04
Вавилонците са дали имената на дните от седмицата, но не са създали сама та седмица. Седмичният цикъл съществува от сътворението-(прочети Битие1:1 до Битие 2:1-вкл.).Имената които те са дали обаче не са разпространени на всякъде по света.В Англия, Германия и др. -да но в България, Гърция, Русия , може би и в Израел -не.Никъде освен в Библията не е посочено ясно какъв е произходът на седмичния цикъл.От там също научаваме кой ден Бог е осветил. Виж също и Изход 20:8-11.Въпросът "Кой е святия ден за поклонение Неделя-денят на слънцето,или Събота -деня на Твореца ?" ще стане много актуален в един момент от бъдещата история.
2
0
анонимен
анонимен
05.12.2011 16:54
прочетете библията и ще разберете защо седмицата има седем дни
7
4
месеца
месеца
06.08.2011 22:58
Системата е гениална и перфектна, защо да я сменяме, няма грешка ?
7
0
перро
перро
06.05.2011 05:17
Ами като пишеш такива глупости, кой ще те разбере. Аде.
1
4
Елена
Елена
29.03.2014 14:03
става въпрос за вавилонската кула и различните езици... като е различно и времето пак няма да стане
0
2
Елена
Елена
23.04.2011 00:36
То и сега все едно сме като Вавилон, всички правя едно и също, но някой път не се разбират по между си - в буквален и преносен смисъл.
4
0