Какво наследство ни оставят вавилонците?

Какво наследство ни оставят вавилонците?

Един от най-важните антични градове Вавилон и културата на неговите жители още са част от нашето ежедневие. Едва ли някога сме се замислили за произхода на дванадесетичната система на часовника, защо месецът има 4 седмици или кой е достигнал до решенията за пресмятане лицето на триъгълник...Да, за всичко това са отговорни древните вавилонци.

Руините от този град са открити в началото на 20 век от Роберт Колдевей и изследователи. Тогава те с огорчение установили, че цялата красота и всичките чудеса на този град са се превърнали в купища развалини, засипани от пясък и сива глина.

Хиляди години били нужни за унищоцението на Вавилон. Историкът Войтех Замаровски пише, че чудният град „умрял от естествена смърт“. След като дошли турците се сбъднали думите на древен пророк – „И Вавилон ще се превърне в купища развалини..и ще го обитават само хищници и страшни чудовища“, пише още Замаровски.

Какво наследство ни оставят вавилонците?

Действително днес местността е пуста и безлюдна, а бита и живота на древните предци тънат в забрава. Жителите на околните селища считат Вавилон само за един лесно достъпен склад със строителни материали. Те плячкосват всичко, което може да се заграби. Фрапантен пример е градът Хил, където в близост до полицейския участък има къща, по чийто тухли на неизмазаните стени и до днес може да се види печатът на Новуходоносор. Дори в строежа на язовирната стена между Индийския канал и Ефрат вместо бетон са били употребени тухлите на Навуходоносор.

Но въпреки всичко Вавилон не е заличен от лицето на Земята. От него не останали само развалините, не останало само името му като символ на бъркотията, запазило се е нещо, което за нас е по-важно от всички вавилонски чудеса на света – неговият принос в съкровищницата на всеобщата човешка култура.

Ние дори не съзнаваме кое е „вавилонското в нас“. Например колко пъти на ден поглеждаме часовника, без да се замисляме, че неговата дванадесетична система е вавилонска по произход. Освен това нашата седмица има седем дни, а месецът – четири седмици, защото така са разделили времето вавилонците.

Какво наследство ни оставят вавилонците?

По формулите, които вавилонците са изнамерили, пресмятаме лицето на триъгълника и ромбоида. По такива формули пресмятаме и обема на куба и паралелепипеда, на правоъгълната и ромбоидна призма, на обикновената и пресечената пирамида, обема на конуса и т.н. Според Замаровски много преди Питагор (580-500 г.пр.н.е.) вавилонците знаели, че квадратът на хипотенузата на правоъгълния триъгълник е равен на сбора от квадратите на двата катета. Те знаели да повдигат на втора степен и дори имали таблици с корен квадратен и корен на трета степен. Това са само част от достиженията на вавилонците.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (8)

Изпрати
Михаил Дончев
Михаил Дончев
21.02.2014 22:19
Плиска е натрошени и използвана за ж.п линия от Уйлям Гладстоуновата фирма и еврейна барон Хирш.
1
0
hm
hm
05.07.2013 11:27
Иване, би ли обяснил какви зверства са правели българите през балканската война, ма ако може и с достоверни източници?
1
1
Лея
Лея
07.07.2011 08:25
Мисля, че вече е време да се хванем в ръце и да започнем да градим и вървим напред. Каквото станало, станало взимаме си поука и продължаваме. И така със съжаления няма да стигнем до никъде. Щом някога сме били велики и сега можем до бъдем. Важното е, че имаме гените на прадедите си. Тоест да изграждаме и да творим. Нека покажем на света, че сме вечни. Всеки, който е грабил и убивал си го получава. Това е физичен закон. Важното е да не повтаряме грешките си. На тази земя сме, за да се учим и изграждаме личността си в духовен план. Искаме ли, значи можем.
2
0
иванов
иванов
02.03.2011 11:22
Не си ли чувал какво са правили българските владетели, та да няма гръцко църковно влияние в България. Чети по - внимателно историята. Що се отнася за турците съм съгласен. Така са постъпили и със старата ни столица Плиска. Разрушили са я, а натрошените камани от там са използвали за основа на първата жп линия в България РУСЕ ВАРНА. Това е престъпление срещу нацията. А ние загубихме един невероятен исторически и архитекурен резерват.
1
0
ИВАН
ИВАН
21.02.2011 21:10
Да бе, така си е, но и ние бьлгарите не сме стока, ние сме даже по - проклети и изроди. Знаеш ли през Балканската война какви зверства са правили родните войници ? Да се извратиш от себе си, като не се знаеш ти какъв си, не плюй по сьседа си. Ако не са били турците, българите щяхме да се погърчим, виж историята. Така е братя, сега наши дерат наши. Събудете се.
1
0
daqnq
daqnq
18.02.2011 16:05
Наистина е така. От където са минали тези изроди, след тях само руини. А сега тихо, по терлици пак ни заробват и ни мачкат.
2
1
vid
vid
18.02.2011 07:27
И нас са ни върнали в първи клас тия гадни диваци. Ама най-лошото е, че отново тихо ни заробват.
2
0
Иво
Иво
17.02.2011 14:21
Ами, то е ясно. От където са минали турците, всичко е сринато, разграбено и унищожено. Жалко за човечеството. След такива диви племена, нищо не остава.
2
0