sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Шестте жени на крал Хенри VIII

Шестте жени на крал Хенри VIII

Шестте жени на крал Хенри VIII

Крал Хенри VIII е една от най-противоречивите и скандални фигури в европейската история. За своя 56-годишен живот този монарх успява да смени цели шест съпруги, а сред наследниците му са емблематичните за английската история кралица Мери или по-известна като Кървава Мери, както и една от най-прочутите кралици – Елизабет Първа.

Първият брак на Хенри е уреден, династически брак, когато той е 12 годишен и все още не е провъзгласен за крал. Избраницата му е вдовицата на по-големия му брат - Катарина Арагонска, наследница на династиите на Арагон и Кастилия. Тя упорито твърдяла, че първият й брака така и остава неконсумиран, но истината е невъзможна за доказване.

Братът умира скоро и през 1509 г. Катрин става първата съпруга на 18-годишния Хенри Осми. От брака им се раждат шест деца. Петте от тях умират, а жива остава единствено Мери, която по-късно става популярна като кралица Кървава Мери - Наречена е Кървава, защото искала всички да приемат католицизма и много хора, които й се противопоставили, намерили смъртта си само за една нощ.

Шестте жени на крал Хенри VIII

Хенри анулира брака си с Катрин Арагонска, за да се ожени за Ан Болейн през 1533 г. Според слуховете покрай нея, тя имала 6 пръста на едната ръка, но и тази клюка остава непотвърдена. Заради Ан Хенри VIII скъсва отношенията с Папата – Църквата все още смята Катрин за негова законна съпруга.

От Ан Болейн монархът има дъщеря - бъдещата кралица Елизабет Първа, известна като девственицата. Но три години след като Ан става кралица, тя е обвинена в кръвосмешение с брат си и двамата са затворени. Още няколко души са обвинени, че са заговорничили с кралицата срещу краля. Съпругата му и другите обвиняеми, са осъдени на смърт и обезглавени през 1536 г.

За своя трета съпруга Хенри избира Джейн Сеймур, която е придворна дама на Ан Болейн, а преди това и на Катрин Арагонска. Самата Ан Болейн също е придворна на Катрин. Както и предходната и тази венчавка е тайна (през 1536 г.). Случва се след по-малко от две седмици след обезглавяването на обвинената в кръвосмешение. Хенри просто не си губи времето. През 1537 г Джейн умира по време на раждане.

Макар и белязано от това нещастие събитието е велико, защото Хенри най-накрая има син (единствен). Става въпрос за Едуард, по-късно крал Едуард Шести. Той управлява малко Англия, защото почива от туберкулоза. Интересно е, че именно Едуард вдъхновява Марк Твен да създаде образите от „Принцът и просякът”. Говори се, че Джейн е съсипала краля, защото той остава без съпруга цели 2 години.

Шестте жени на крал Хенри VIII

Съпруга номер 4 е Ан от Клийвс, за която Хенри се жени през 1539 г. Бракът бил политически, тъй като братът на Ан е водач на протестантите в западна Германия. Целта на краля била съюз с тях срещу католическа Франция и Свещената Римска империя. След 1 година Хенри отново е без жена. Развежда се, защото политическото статукво не изисква двамата да са съпрузи.

Следващата дама, която очарова сърцето на Хенри е Катрин Хауърд, която е с 30 години по-млада от него. Двамата минават под венчило 20 дни след развода с Ан, като се твърди, че кралят бил влюбен в нея. След година обаче тя е обвинена в изневяра. Обвинените за нейни любовници са обезглавени, както и тя самата. Смъртта й се случва в Лондонската кула.

Последният брак на Хенри VIII, шести поред и последен, е с Катрин Пар през 1543 г. Именно тя погребва краля и даже успява да се омъжи още веднъж след това. На всичкото отгоре Катрин е женена два пъти преди да се омъжи за краля.

Рейтинг

5 8
4 11
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
Потребител#191641
Грешите, Фани, точно Катрин Пар прави това, което мислите, че е правила Джейн Сиймор. Има доста исторически източници за това. Хенри е обичал Джейн, но тя се е страхувала от него. В крайна сметка умира сама след раждането, той не е пожелал да влезе при нея (някои източници пишат, че дори е бил на лов). Той започва да я "обожествява" по-късно, точно защото му е родила единствения жив син. Останалото за Катрин Пар, което сте написала е вярно. Наскоро дори показаха документ, че е имало и издадена смъртна присъда за Катрин Пар, с подписа на краля. По някаква причина този документ не е видял бял свят.
2
0
Фани
Фани
03.07.2014 15:24
Единствената съпруга, която е обичал Хенри е Джейн Сеймур. За разлика от Катрин Пар, тя се разбира с Мери ( именно тя сдобрява Хенри с дъщеря му) и взима и Елизабет в двореца, като така събира цялото семейство. Ражда му и единствения син. Не случайно е заповядал, когато умре да бъде погребан до Джейн Сеймур. Където лежи и до днес...
4
0
Деси
Деси
24.03.2013 14:46
За мен жена, която пред очите на съпругата, успява да отмъкне сърцето на съпруга, освен очевидното е и изключително умна и умела в интригите. Съвременниците не отричат амбицията и интелигентността на Ан Булин (както е правилното произношение). Да устоиш пред изпитанията и да оцелееш в един двор, в който единственото, което няма, е спокойствие - какво да кажем... Опитвам се да съчувствам на Катерина Арагонска, която умира сама и в бедност, но не мога - харесвам силата и хъса на Ан, не обвинявам нея, а Хенри.
Харесвам и Ана от Клев, защото е единствената, която оцелява до дълбока старост (преди да умре Хенри е искал да убие и Катрин Пар) в една страна, където е нежелана от краля, нежелана от политиците, сама, без възможност за връщане в Клев и за какъвто и да било брак, за деца. Единствено ловкостта ѝ я спасява във време, когато политическият съюз с Клев става неизгоден, а тя самата - пречка пред желанието на Хенри да се ожени за малката Катрин. Между другото, последното се е знаело от всички и Ана е била за посмешище в двора. Даже се стига дотам да я обвинят във вещерство и да има процес с/у нея, защото .. Кралят не може да го вдига! Защото тя, забележете, го била омагьосала да няма деца(подтикната от неговите врагове иска гибелта на Англия) , а неговият премъдър разум и интуиция му казвали това. В крайна сметка обявяват Ана за "сестра" на Краля и той ѝ отпуска един замък и рента, от която да се издържа. Е, той по всяко време може да си ги вземе...
Предпоследната съпруга, наричана "Роза без нито един трън" също ми е симпатична. Макар да не е невинното момиче, което се опитват да я изкарат, и да е предала брака си, за мен тя е едно обикновено 16-годишно момиче, което за пръв път в живота си се влюбва - в Томас Кълпепър. А там, където има любов , камък не се хвърля. Не мога да не се замисля какво е политическата амбиция на семейството ти да те пъхне в лапите на егоцентричен маниак, отдавна загубил мярка в желания и страсти, мъж, който може да ти бъде дядо, който не може да те задоволи, но и не върви да си го признае, мъж, който няма хигиена (вижте порядките за този период), мирише зле, има огромна гнойна рана на крака, лениви черва и е изключително капризен и мнителен... Погледнете писмата на момичето до Томас, ще видите и усетите трепетите на младото влюбено сърце. Как да забраним на това сърце да обича?
7
2
Силвия
Силвия
20.01.2016 20:39
Съгласна съм с теб! До някъде тоя Хенри 8 сам си е виновен! Кой го е карал да си взима 16 годишно момиче за съпруга! Май го е хванал кризата на средната възраст! А онова за импотентността на Хенри 8,през средновековието, ако един крал е импотентен,той е негоден за крал! За това той не си е признал!
0
0
alex
alex
10.01.2013 02:02
Винаги съм била очарована от Ан Болей (финес , искуство , интелигентност) а и резултатът е очеваден - Елизабет !
6
0
Maria
Maria
29.12.2012 12:13
знам всичко за управлението на хенри 8 и 6 те му съпруги,но двете ми фаворитки са Ан Болеин и Катрин Пар,като Катрин Пар е била тази която успява да даде на краля спокоен семеен йивот и е до него до смъртта му.Катрин Пар е единствената англииска кралица която обича трите деца на краля като свои.м/у катрин и елизабет се поражда силна връзка.принцеса мери и принц едуард 6 ти нямат особено желание да приемат катрин пар за своя маика,но в последствие и това става.Катрин Пар ще остане в английската история като единствената от 6 те супруги на хенри 8 като майка на 3 те мъ деца.
0
0
Фани
Фани
03.07.2014 15:18
Явно само си мислиш, че знаеш... Катрин Пар до последно не успява да се сближи с Мери (първата му дъщеря) защото (както би следвало да знаеш) Мери е католичка, а Катрин - протестантка... Да била е близка, но само с Елизабет и Едуард. Освен това мнителността и подозрителността на краля започват да придобиват заплашителен характер. Кралят на няколко пъти взема решение Катрин да бъде арестувана, но после се отказва от тази стъпка. Причината за кралската немилост е, в основата си, радикалното протестантство на Катрин, която е увлечена от идеите на лутеранството.
2
1
eva
eva
27.07.2011 15:46
Браво за Катрин.
0
0