Египтяни шетали из родните земи

Египтяни шетали из родните земи

Преди 4000 години по българските земи са шествали древни египтяни. Това стана ясно, че след като бе открито името на фараона пътешественик Ментухотеп ІV, изписано върху находка, открита у нас.

"Това е сериозен знак, че в България са идвали древните египтяни", твърди световноизвестният египтолог д-р Васил Добрев.

За подобна експедиция до нашите земи пише още бащата на историята Херодот. Това обаче на много учени се струва несериозно.

Христо Добрев обаче се натъква на сензационно откритие - уникален скарабей. Експонатът бил съхраняван в музея в Спомял над 30 години, без да бъде проучен сериозно от египтолози.

Скарабея е едва 13-милиметров. Върху фигурка е изписано името на древния владетел Ментухотеп ІV, който е известен с многобройните си пътешествия.

Освен скарапея от Спомял, Добрев е открил и други доказателства за идването на египтяни в Тракия. Още 2 скарабея и крилат слънчев диск се пазят в наши музеи.

Много от имената на местности и градове у нас може би идват от египетския. Странджа, Перперек, Сакар и много други имат съвсем логичен аналог на езика на древните фараони, категоричен е д-р Добрев.

Ментухотеп ІV е бил последният крал на 11-тата династия. Бил син на египтянка на име Ими, която била едновременно съпруга на Ментухотеп І и Ментухотеп ІІІ. Според историческите източници Ментухотеп е считан за узурпатор. Възможно е обаче фараоните от 12-тата династия са промени историята, така както им е угодно, за да оправдаят своите претенции към трона.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (23)

Изпрати
ivan
ivan
23.11.2015 22:33
Мисля, че българите са малко по-стари от египтяните.Египет го има от малко повече от 5 хилядолетия, а българи-преди шумерите.
4
0
Neli Karad Matar
Neli Karad Matar
10.11.2015 15:36
Аз съм мелез между Българи и Египтяни,което е чисто доказателство че писаното е истина
0
1
cvetelina
cvetelina
14.11.2012 19:59
вече е крайно време да разберете че богинята бастет е закопана в странджа планина.и тя е създателката на човешкия род.
3
0
тани
тани
26.09.2012 22:53
Българската ни раса е смесена и то който минал семе ръсил :) и за това сме толкова умни изобретателни,красиви така и злобни,злобата ни идва от Афганистан и Иран,имаме смесица от руснаци,германци,турци,гърци и бог знае още кой ,така че не се учудвайте може и египетска кръв да тече във вените ни
0
0
Краси
Краси
04.09.2011 16:50
Аз съм мелез, между чисти балкански българи от една страна и тракийци, мешани с какви ли не народи минали по нашите земи. Или моите предци търговци, които скитали по други страни се сдобивали не само със стока, но и с някоя неземна хубавица. До там до където сме проседили рода ни е така. Няма да се очудя обаче, дали в по - далечното минало не са се омешали и дребно египетската цивилизация, та имам такава наклонност към нея.
1
0
Сергей Зайранов
Сергей Зайранов
12.08.2011 15:12
Потърсете трилогията Номо сапиенс - бълг.автор. Там ще намерите материали за погребението на Бастет край М.Търново.
Останете със здраве. Серго.
2
0
yuriy
yuriy
30.06.2011 00:08
Бу бащет или бащет, богинята котка. Хора, слезте на земята, че на Балканите е имало цивилизация стара като египетската. Няма съмнение, но за сравнемие не може да се говори. Траките са имали писменост. Съгласен съм, че българите идваме от Тракия, не смесвайте понятия, места и думи когато не сте сигурни и не се правете на всезнайковци.Има историци, археолози и сме в 21 век. Много лъжи има за бг история, които ще бъдат опровергани.
Преди повече от 15 години казах, че историята ще бъде променена.
2
0
м.
м.
16.05.2011 00:28
До Веселин Банковски: предпочитам имейл някакъв да ми дадеш, ако може, че така по телефона. Аз живо се интересувам от това, дори чух за древен град на българите-атланти - Икраим или нещо такова. Ще ти бъда много благодарна.
0
0