sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Съкровищата на Черния Сам

Съкровищата на Черния Сам

Нина НордНина Норд
Джедай
788529
Съкровищата на Черния Сам

Напоследък все по-често чужди бизнесмени инвестират в търсачи на съкровища, като най-модерни са гмурканията на голяма дълбочина в търсене на потънали кораби.

Неотдавна подводният търсач на съкровища Бари Клифърд от САЩ успя да извади от дъното на морето част от съкровищата на легендарния пиратски кораб „Вайда”.

Той претърпял корабокрушение на 26 април 1717 година до крайбрежието на Уелфлит, днес Масачузетс. Той бил снабден с 29 оръдия и се оказал в плен на пирати за няколко седмици.

Корабът доставял жив товар – роби – за Ямайка. След като ги оставил на местоназначението, той потеглил, натъпкан със злато, сребро и скъпоценни камъни обратно към Лондон.

Край бреговете на Куба корабът бил атакуван от досат по-малък по размер, но и много по-подвижен кораб, който развявал значмето на Веселия Роджър на мачтата си.

Този кораб бил част от голяма пиратска флотилия под командването на Сам Белами, известен като Черния Сам. Той ръководел банда главорези, които се наричали хората на Робин Худ.

Съкровищата на Черния Сам

Сам, наричан още Принцът на пиратите, бил обикновен моряк, но когато се влюбил в масачузетската красавица Мария Холит, родителите й се усъмнили в неговото финансово положение.

Сам станал търсач на изгубени съкровища, но след като не успял да извади от дъното на морето потъналото злато на испански кораб, той станал пират.

Сам станал известен като Черния, защото обичал да носи черни дрехи и връзвал черна кърпа на главата си. Въпреки страшното си име той не се отнасял зле към пленниците.

Винаги, когато пленявали някого, той бивал оставен на първия попаднал се бряг, заедно с малък запас от храна и компас. В няколко случаи Черният Сам дори върнал обратно на собствениците им заграбените от него кораби.

Но да се върнем към фаталния ден на корабокрушението през 1717 година. Тогава 145-те пирати трябвало да си поделят плячка от около 200 000 лири стерлинги.

Това било огромно съкровище, тъй като по онова време обикновеният моряк изкарвал по 24 лири на година. Членовете на екипажа решили да си поделят парите и да се пенсионират.

Тогава Сам се сетил, че годеницата му го чака и решил да й се представи в целия си блясък, начело на флотилията пиратски кораби. Това се оказало последното плаване на флотилията.

Тя била застигната от адска буря и корабът на Черния Сам се разбил на скалите. Капитанът, екипажът му и 5 тона злато потънали. Спасили се само двама пирати, които били екзекутирани, но преди това разказали историята на кораба.

Десетки водолази са се опитвали да открият потъналия кораб, но само Бари Клифърд излязъл късметлия. Той извадил от дъното на морето над 200 000 предмета – златни монети, златни съдове, бъчва със златен пясък, златни кюлчета.

Вместо да продаде съкровищата на богати колекционери, Клифърд, като истински учен, какъвто всъщност се оказал, дарил всички намерени експонати в научна лаборатория към университета Принстаун.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 1
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
елиза
елиза
04.04.2016 13:56
поля за какви грешки говориш ???
0
0
елиза
елиза
04.04.2016 13:54
зловещо !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
0
0
Поля
Поля
21.06.2013 18:55
...има грешки...
0
0