Четиримата велики пророци

Четиримата велики пророци

Съвременното разбиране на думата пророк е за човек, който може да вижда в миналото и бъдещето и да го съобщава на хората. Пророк и ясновидец са почти синономни понятия днес.

В миналото, особено в библейски времена, представата за пророк е имала по-различен смисъл. Пророците и тогава са можели да предвиждат бъдещи събития и са го правели, но това е било съвсем епизодична част от тяхната дейност и то във връзка с основната им роля.

Тя се е състояла в това да бъдат проводници на божията воля сред израилтяните, а и сред други народи. Пророците са своеобразни говорители на Бога, които предават воля му, той сам ги избира, за да говори чрез тях.

Повечето от библейските книги са книги на пророци. Божиите избраници с пророческа дарба са мъже и жени, призвани от него.

Известни са като големи и малки пророци. Тези названия се дължат само и единствено на големината на книгите им, но не и на тяхната важност. Големите пророци са четирима, това са Исая, Йеремия, Йезекиил и Даниил. Малките пророци са 12 и те са написали последните 12 книги на Стария завет. Това се е случило между 760 и 460 година преди Христа.

Велики пророци

Пророческите книги са най-трудната част за разбиране и тълкуване от всички библейски текстове. Трудността идва от неправилното разбиране на тяхната функция и форма. Съществува и голяма историческа дистанция, която прави пророческите изявления толкова сложно четиво. Отделянето на пророчествата едно от друго е един от ключовете за тяхното разбиране.

Много от пророците използват поетичната форма, за да предадат божественото послание на хората. В древността израилтяните са ценили високо поезията, защото така запомняли по-лесно това, което им било необходимо да остане в съзнанието им. Да не забравяме, че става въпрос за времена, когато притежаването на собствена книга било непознато явление.

Какво можем да кажем за личността на всеки от четиримата велики пророци?

Пророк Исая/Исай е живял около 774-690 година преди Христа. Бил е съветник на цар Йезекия и е видял разпада на царството на израилтяните. Той водил борба да предотврати този факт, борейки се срещу силното тогава идолопоклонничество. Цар Манасий го осъжда на смърт.

Пророк Йеремия е живял около 670-586 година преди Христа и е известен с това, че е предсказал падането на Йерусалим, описано в неговата пророческа книга.

Пророк Йезекиил е живял между 621-569 година преди Христа. Той живял във Вавилон като свещенослужител и там Бог го избрал да бъде един от пророците му. Пророчествата му са свързани основно със съдбата на Израилтянското царство.

Пророк Даниил е съвременник на Йезекиил, произхожда от знатен царски род и също е живял във Вавилон заедно с други пленени юдеи. Дългият му живот му е изпълнен с превратности и чудеса, които описва в книгата си, заедно с размисли за Бог.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати