Мистерията на Хората мравки

Мистерията на Хората мравки

В пустинните райони на Северна Аризона векове наред живее индианско племе, известно като Хопи. Днес от тяхната култура са останали някои интересни артефакти.

В миналото обаче тяхната цивилизация процъфтяла с отглеждане на някои прости култури - бобови растения, царевица и тикви. Не разполагали с напоителни системи и разчитали на редките валежи в красивия, но безплоден терен, който обитавали.

На изследователите племето Хопи е известно най-вече с каменните плочи, за които се твърди, че предсказвали бъдещето. Освен плочите, те имат и легенди, които са много по-интригуващи и ни карат да се замислим за далечното минало, за което със сигурност не знаем всичко.

Най-известната Хопска легенда е за Хората мравки. Те са много почитани от Хопите, защото ги спасили цели два пъти при унищожаването на света. Какви са тези събития, назовавани от древното племе по този зловещ начин?

Легенда за Хората мравки

Според самите Хопи първото такова унищожение било предизвикано от някакво космическо явление, може би падане на астероид.

Второто било съпроводено от нахлуване на лед, вероятно заради смяна на местата на полюсите. Тези събития имали опустошително въздействие върху хората, но Хопите оцелели, защото Хората мравки ги скрили в своите подземни пещери и им осигурили храна и вода.

Освен спасението си, Хопите дължат на своите благодетели и много знания - как да съхраняват храната дълго, как да отглеждат някои храни.

Как са изглеждали тези загадъчни спасители?

Според Хопите те били недохранени, защото талиите им били слаби. Имали нещо подобно на антенки по главите и освен това явно били свързани с Орион. Тази представа се налага заради аналогиите на загадъчните хора със съзвездието, защото изпадали в хибернация, когато Орион се вижда най-ясно, тоест през зимата.

История на Хората мравки

Хопите имат редица церемонии, посветени на бога на Хората мравки, когото наричат Ану Син, където ану означава мравка. Думата ану- наки, пък, се превежда като приятели на мравките и напълно съвпада с Анунаките, за които се говори в шумерските надписи.

Тези странни посетители, дошли от звездите, са известни и в Древен Египет. Особено забележителен в този смисъл е фактът, че фараонът- реформатор Ехнатон има външен вид, твърде наподобяващ на издължената глава на мравка, а челюстта му напомня мравешката мандибула.

Връзката на древните жители на Земята със загадъчните Хора мравки се забелязва навсякъде - в прическите на жените хопи, наподобяващи мравешки антенки, в различни думи, свързващи думата звезда с тези митични фигури, за които все още не можем да кажем доколко са част от древната митология и доколко са рационалните звена в нея.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати