Кои са Олмеките?

Кои са олмеките?

Макар днес археолозите да разполагат с изключително модерна и прецизна техника, необходима им за провеждане на така бленуваните от тях археологически проучвания, все още има много неизяснени въпроси, касаещи далечното минало.

Тук ще ви пренесем към Мексико и към загадъчния свят на олмеките, за които се предполага, че са не само най-старите жители на Мексико, но и на цяла Северна Америка.

За съществуването на олмеки научаваме от хрониките на ацтеките, но съвсем официално това название се споменава едва през 1927 г., когато интересът към тези далечни земи започнал да расте. Предполага се, че върхът на своята цивилизация олмеките достигат през 1600- 1500 г пр. Хр., но след около 1000 тя започва постепенно за залязва.

На езика на ацтеките понятието олмеки означава каучукови хора, защото някога районът, който са обитавали тези племена (предимно около сегашният мексикански щат Веракрус), са били обрасли с каучукови дървета. Има догадки, че наред с различни каучукови произведения, олмеките са запознали останалите племена и с прочутите каучукови топки за игра.

Повечето археолози твърдят, че олмеките са древно индианско племе, но съществува и версия, че те са били африкански колонизатори. Към последното твърдение сочи и теорията на Дейвид Хатър Чайлдрес, който в своята книга Загадката на олмеките обръща на читателите си внимание на невероятното скулптурно изкуство, завещано от олмеките.

Олмеки

Това са предимно огромни каменни глави с изключително свиреп поглед, пълни устни и широки носове. Т.е. лицата се характеризират по-скоро с негроидни черти, а не толкова с характерните за индианците.

Днес някои историци и археолози предлагат на обществеността и още по-смели теории, според които прочутият календар на маите всъщност не е измислен от тях, а само е доусъвършенстван. Истински негови създадели са именно олмеките.

Дали това е така, все още не се знае, но завещаните от цивилизацията на олмеките огромни каменни глави, олтари и прецизно изработени от нефрит по-малки статуи и фигури, говорят безспорно за една много изобретателна и буквално изпреварила времето си цивилизация.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати