Богът на маите Кукулкан обезглавил италианци и британци

Богът на маите Кукулкан обезглавил италианци и британци

Кукулкан, известен още като Гукуматц и Кецалкоатъл, крилатият дракон, в митологията на маите е известен като едно от главните божества.

Той е бог на четирите свещени дара – огъня, земята, въздуха и водата, като всеки елемент е бил свързан с божествено животно или растение.

Така например въздухът е бил свързан с орел, земята – с царевица, огънят – с гущер, а водата – с риба. В ръкописите и скулптурите на маите Кукулкан е представен с шест символични образа, като основно това е образът на дракона.

Освен това е изобразяван като орел, ягуар, кръв, охлюв и флейта, изработена от кости. Кукулкан представлява добри и лоши сили, както са обединени в едно ин и ян в източните религии.

Към времето на испанското нашествие – през шестнадесети век в образа на Кукулкан се слели легендите за историческо лице – предводителя на Толтеките, който смятал себе си за превъплъщението на Кукулкан, и древните вярвания на маите в култа на облачните дракони.

В резултат на това при късните маи Кукулкан се смятал за бог на вятъра, дъждовете, бог на планетата Венера, основател на няколко династии и градове. Той се изобразявал във вид на дракон с човешка глава.

Богът на маите Кукулкан обезглавил италианци и британци

Според маите Кукулкан ги е научил на земеделие, риболов, на различни науки, дал им е календар и писменост, изобретил е церемониите и кодексите със закони. В историята на маите култът към Кукулкан се преобразувал в култ към благородството.

В жертва му принасяли индианци, които били избрани от средите на местната аристокрация, като церемонията била извършвана с невероятна тържественост.

Кукулкан бил известен не само с добрината си, но и с гнева си. И до днес няма разумно обяснение историята с британските учени, безследно изчезнали през 1974 година. Те търсели съкровищата на

Маите под ръководството на британския учен Мичъл Хеджис.

Той станал известен в цял свят с кристалния череп, който бил открит от доведената му дъщеря точно на 17-тия й рожден ден. През 1997 г. на остров Юкатан, където бил открит въпросният череп, кацнали 8 италиански пътешественика.

Един от тях носел придобитата за главоломна сума карта на тайнственото селище на маите. След като стигнали мястото, италианците започнали да търсят руини заедно с наетите от тях работници.

След което изгорили голям участък от гората, за да облекчи търсенето. Когато димът се разсеял, под дебел слой пепел били открити останки от пирамида, каменни стени, огромен амфитеатър със седящи места, който можел да побере няколко хиляди души.

Малко по-късно обаче радостта на италианците била заменена от страх. Докато разглеждали пирамидата, те се натъкнали на 16 обезглвени скелета – точно съответстващи на броя на изчезналите британски учени.

Сред костите се търкалял дневникът на Мичъл Хеджис. Според дневника британците открили черепа на Кукулкан, но веднага изгубили инструментите и храната си, а после един по един започнали да умират.

„Става нещо странно. Всяка нощ някой обезглавява по един от експедицията и го поставя в седнало положение в амфитеатъра. Вече сме само пет. Явно сме разгневили бога Кукулкан, макар че върнахме черепа му на мястото”, пишело в дневника.

Италианците събрали багажа си и решили да си тръгнат, но преди това хвърлили по един поглед на черепа, който лежал в ниша на видно място. Това било точно копие на човешки череп от кристал, покрит със злато.

На повърхността на черепа се виждали картини, които се движели. Никой от италианците не се върнал в родината си. След осем дни всички те били намерени обезглавени.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
lqlqllq
lqlqllq
16.02.2012 18:26
уникални истории, бях града на маите, потопих се в света им,усетих хората. Беше невероятно. Не може да се опише с думи.
0
0
F
F
06.10.2011 19:44
Местните са. Защо не са загинали местни, които копаят и са водачи на групите. Това са скрити племена някъде навътре в джунглата, които имат и шамани. Познават древните пътища на маите, като ги крият. Минават под земята и под водата при скалисти местности. Това им позволява да се появят бързо и бързо да се скрият. Имат и съгледвачи. Мразят чужденците, защото са съсипали страната им. За тях няма разлика британци ли са или италианци. Всички са еднакви.
1
0
читанка
читанка
28.02.2011 00:40
Ми четете, бе хора - намерила са дневника на водача на групата - от там са разбрали подробности.
0
1
Stas
Stas
16.01.2011 12:03
Ами защо си мислим, че този, който ги е обезглавил не може да разказва истории ?
1
0
Ала-бала
Ала-бала
26.12.2010 08:09
След като никой не е останал жив, как тази история е достигнала до нас ? С подробности при това ?
2
0