sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Пророчеството на Тамерлан

Пророчеството на Тамерлан

Пророчеството на Тамерлан

Поради голямата си отдалеченост от Европа е напълно възможно да не познавате имената на някои велики узбекски пълководци, но няма как да не сте чували за град Самарканд и неговите забележителности. По настоящем той е вторият по големина град в Узбекистан, а неговото разрастване се дължи на роденият през 1336 г. Тамерлан, познат и като Тимур.

Този велик азиатски пълководец, който днес е превърнат в национален герой на Узбекистан, прави Самарканд столица на своята империя, заемаща огромни части в Средна Азия. Това се случва през 4 век - времето, през което Самарканд е един от най-големите културни и религиозни центрове в онези райони.

Макар и обитаван от мюсюлмани (какъвто бил и Тимур), има някои сведения, че именно в Самарканд е съставена Библията. Тук обаче няма да ви занимаваме толкова с догадки, нито пък ще говорим за градски забележителности, а ще ви разкажем за пророчеството на Тамерлан, който умира през 1405 г. по време на военни походи в Китай.

Тялото му е върнато в древната узбекска столица Самарканд, където е положено в саркофаг и е издигната гробница. Според легендите, ако някой дръзне да обезпокои духа на този виден узбекски пълководец, ще започне страшна война, която ще засегне целия свят. Дали вярвате в поверия и легенди, си е право на ваш избор, но ето какво сочат историческите факти.

Гробницата на Тамерлан

1. През 1919 г на власт в Русия вече са болшевиките, които започват да плячкосват древните гробници, знаейки, че в повечето от тях ще намерят огромни богатства, които ще могат да използват за укрепване на властта си. Те като цяло не се отдадени на каквато и да е религия, нито пък вярват в разни поверия и легенди. През лятото на 1941 г., след като в продължение на десетилетия са изземвали всякакви ценности от народа, тъй като те вече били собственост на държавата, руска експедиция насочва погледа си и към мавзолея на Тамерлан. Тогавашният ѝ уредник предупреждава хората да не нарушават спокойствието му, тъй като това ще доведе до огромно нещастие и ще избухне война с ужасни последствия за целия свят.

2. С цел конфискация на скъпоценностите, намиращи се в нея, гробницата е отворена от болшевиките на 19.05.1941, а саркофагът на Тамерлан - на 21. 05. 1941 г.

3. На 22. 05. 1941 г. Германия напада тогавашния СССР.

4. В хода на войната до Сталин стига слухът за отварянето на гробницата на Тамерлан и за свързаното с нея проклятие. Вероятно заради факта че е учил в духовна семинария, Сталин нарежда тленните останки на Тамерлан да бъдат върнати максимално бързо на мястото си.

Сталин нарежда останките на Тамерлан да бъдат върнати в гробницата му

5. Връщането на останките на Тамерлан става факт в края на 1943 г. Дали от благодарност или чисто стечение на обстоятелствата - само след около месец се състои и битката при Сталинград, при която руснаците взимат надмощие и която реално предопределя хода на последвалите исторически събития.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Damiana Pelova
Damiana Pelova
20.10.2019 22:08
Имате исторически неточности. Датата е 22.06.41, не 22.05.
0
0