Животът на Марк Твен

Марк Твен

На 30 ноември 1835 година, малко след появата на Халеевата комета, се ражда един от най-значителните американски писатели, който светът познава под името Марк Твен. Семейството на бъдещия писател води своя произход от аристократична фамилия на робовладелци, преселили се в щата Вирджиния, в малкото градче Флорида. Там се ражда и Самюъл Клеманс, който по-късно става Марк Твен.

Житейският път на Марк Твен

Когато момчето е на 4 години, многолюдното семейство, в което той е шестото от седем деца, се установява в Ханибал, Мисури, на брега на река Мисисипи. Чудно, вълнуващо и изпълнено с емоции е детството на писателя сред красотата на водната шир, в която той се влюбва. Детските години са времето, което вдъхновява твореца за най-забележителните му произведения: Приключенията на Том Сойер и Приключенията на Хъкълбери Фин.

Но в живота му се редуват щастливи с трудни моменти. Бащата на писателя умира, когато той е едва на 11 години и след година момчето напуска училище и започва да работи във вестника на по-големия си брат. Там често пише по някоя весела случка, която публикуват в броевете. Не спира да се самообразова, любимо място му е местната библиотека, където чете всякаква литература.

Неспокойната му натура не му позволява да стои на едно място и след няколко години той се мести и работи в Ню Йорк, Филаделфия и на други места. След няколко години се завръща отново у дома. Тук посвещава времето си на друга своя мечта, обучава се и взима свидетелство за лоцман, професия, която е уважавана и добре платена по това време. Следват пътешествия, които разширяват кръгозора му. Той убеждава по-малкия си брат да пътува с него, но при едно от пътешествията брат му загива при инцидент с парахода им. Покрай този случай бъдещият писател превръща парапсихологията в свое хоби, защото е дълбоко убеден, че е предсказал смъртта на брат си по-рано.

След избухването на войната между Севера и Юга вече е невъзможно да се плава свободно по река Мисисипи и Марк Твен изпробва друга професия - на миньора, но търпи неуспех. Става журналист и по време на кариерата си като такъв за първи път се подписва с псевдонима Марк Твен, с който остава в историята на литературата.

Като писател Марк Твен има щастлива съдба. Талантът му е забелязан, оценен и му носи веднага заслужена слава. Той печели добре от своето творчество и живее спокоен и добре осигурен живот. Спечелва много приятели сред влиятелните кръгове, както и сред хората на науката и технологиите, към които има силен интерес. Близък негов приятел е Никола Тесла, в чиято лаборатория често прави опити и Марк Твен и даже патентова свое изобретение. Сред познатите му хора на науката е Томас Едисон, който му гостува и прави кратко филмче с него.

Марк Твен в лабораторията на Тесла

През 1870 година се жени за Оливия, сестра на негов приятел Чарлс Лангдън, с която живее 34 години, до нейната смърт. Жена му има значителен принос в неговото житейско израстване. Семейството на Оливия е богато, но с либерални възгледи и с много добри позиции сред напредничавата част от американското общество, която определя посоката на общественото развитие в следващите години. Оливия го въвежда в прогресивните американски среди, където писателят печели приятели за цял живот. Писатели, общественици, утописти са хората от средата, в която попада, и те остават негови приятели до края на живота му.

С Оливия имат четири деца, но единственият му син умира съвсем малък. През 1896 година умира и една от дъщерите му. Няколко години по-късно от живота си отиват Оливия и друга от дъщерите му и Марк Твен изпада в депресия, която се задълбочава и той не успява да преодолее до края на живота си. На 74 години, един ден след завръщането на Халеевата комета, живота напуска и талантливият писател. Това става на 21 април 1910 година.

Творческият път на Марк Твен

Най-ценното от живота на Марк Твен - неговото творчество, остава да живее и след него като доказателство за непреходността на истинския талант.

Първата му голяма творба е Знаменитата скачаща жаба от окръг Калверас. Тя получава бърз и неочакван успех. А авторът получава нова възможност като журналист - да пише за пътешествията си. Той създава хумористични пътеписи, между които Наивници в чужбина и В несгода, който е своеобразно продължение на първия пътепис. В неподражаем стил авторът осмива както американците, така и европейците заради взаимните им предразсъдъци едни към други. Марк Твен е автор и на някои скечове, които също имат голям успех. Те са събрани под общото заглавие Едно време по Мисисипи, а след това историите продължават и във втора книга - Живот по Мисисипи. По това време прави и първи опит да напише роман, но в съавторство със съседа му Чарлс Дъдли Уорнър. Това е единственото произведение, което класикът създава в съавторство с друг човек.

Световната слава спохожда Марк Твен с Приключенията на Том Сойер, книгата, с която израстват поколения деца по цял свят. Вдъхновението за забавните приключения на палавника Том идва от живота на автора в Ханибал, Мисури. В нея, по лично признание, Марк Твен описва собственото си детство, а прототип на героя му са двама негови връстници.

Следващото световноизвестно произведение на Марк Твен е Принцът и просякът, което е публикувано през 1881 година, пет години след историите за Том Сойер. Тази творба няма същия успех по време на публикуването, колкото по-късно, когато киното започва да експлоатира многократно сюжета на творбата. Историята за две момчета с напълно еднаква външност, които разменят местата си, тоест започват да живеят живота на другия, е първото произведение, в което авторът не влага лични преживявания и опит, а е художествена проза, почерпена от английската история и общество, които той не познава в дълбочина. Вероятно това е и причината да няма същите достойнства като разказа за лудориите на Том Сойер.

Марк Твен

По времето, когато още пише историята за размяната на един принц с просяк, Марк Твен започва следващото си забележително произведение Хъкълбери Фин. То излиза през 1884 година и доказва, че мястото на автора му е в челните редици на американската литература. По сюжета си романът е история за едно момче, каквото е другото му произведение с такава тематика - Приключенията на Том Сойер. Все пак историята на Хъкълбери превъзхожда тази на Том. И качествата на романа не са в сюжета, а в изказа. Героят използва живия народен език, на който говори неграмотната част от населението на Юга. Диалектът на Хъкълбери е смес от говора на белите и цветнокожите жители на южните щати и това е първият опит в литературата да се даде път на простонародната реч. Не закъсняват оценките за този опит и те са повече от положителни.

Друг титан на американското писмено слово - Хемингуей, определя творбата на Марк Твен като началото на американската литература. Това признание е напълно заслужено, след Марк Твен живият народен език навлиза в американската литература, за да създаде нейния неповторим колорит.

Кариерата на Марк Твен като писател е дълга и се представя от произведения в още редица жанрове. Интерес представлява книгата му Един янки в двора на крал Артур. Това е разказ за пътешественик във времето, представящ напреднали технологии от други времена. Творбата е вдъхновена от интереса на автора към науката и модерните технологии и е литературен опит в един малко познат поджанр, наречен алтернативна история. Това слабо познато направление в литературата се опитва да представи историческите събития при друго възможно развитие.

Това негово произведение е много добър пример колко широки са интересите на човека и писателя Марк Твен във всички области на живота и писателското творчество. Освен това Марк Твен пише есета, които се печатат в различни вестници и списания. Те са основно на обществено - политически теми. Писмата, разказите, автобиографията му, която излиза от печат след смъртта му, допълват богатата му писателска дейност и доказват, че определението за Марк Твен баща на американската литература, дадено му от друг голям американски писател - Уилям Фокнър, е напълно заслужено.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest