Сънят ти не трябва да е повече от 8 часа! Ето защо

Спане

Със съня са свързани безброй поговорки и поверия. Според някои от тях от сън спомени няма, а други гласят, че здравият сън или пък следобедната дрямка са ключът към дълголетието. Каква е истината и колко време всъщност трябва да прекарваме в прегръдките на Морфей?

Съвсем наскоро се твърдеше, че идеалното време за сън е точно 8 часа и 13 минути. Преди това пък медиите публикуваха подробен списък кой по колко часа трябва да спи в зависимост от възрастта му. Какво ще кажат учените другата година, никой не знае...

В този ред на мисли обаче е добре човек винаги да е в крак с последните проучвания, най-малкото за да е добре информиран. Какво сочат те и дали човек е добре да спи повече или по-малко?

При проведено проучване на над 3 млн. души, пръснати по целия свят, се оказва, че човек трябва да спи не повече от 8 часа в денонощието. Дали ще разпределя съня си на 2 порции (нощен сън и следобедна дрямка) си е негова работа, но при положение че спи над 8 часа в денонощието, той застрашава здравословното си състояние. Или казано по-просто - дългият сън води до преждевременна смърт. Това твърдят учени от няколко различни английски университета.

Сън

Най-добре е човек да спи между 7 и 8 часа, това сочат последните изследвания. Ако човек спи по-малко от 7 часа в денонощието, той няма да може да се наспива, но ако спи повече от 8 часа, го дебне заплаха от сърдечно-съдови заболявания, понижен тонус и дори депресивни състояния.

Колкото по-дълготраен е сънят (над 8 часа), толкова повече човек е изложен на риск от подобни заболявания, като при сън над 11 часа в денонощието процентът на риска се покачва вече на близо 50 %.

Излиза, че е много по-добре да спите по-малко от 7 часа, отколкото повече от 8 часа. Колкото повече спите, толкова повече ще Ви се спи и ще започнете да ставате ленив. Намалената физическа активност е и причината за повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Сънища

И не само. Прекомерното спане се свързва дори и с риск от безработица. В крайна сметка надали някой ще иска да вземе на работа човек, който непрекъснато дреме на работното си място. Има логика, нали?

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати