Гениите спят наполовина от останалите хора

Гениите спят наполовина от останалите хора

Спане

Една трета от живота на човека преминава в сън, твърдят американски учени. И това не е най-лошата част. Колко сън е нужен на един човек?

Отговорът на този въпрос е лесен: зависи си от човека. Наполеон е спял по 3-4 часа на денонощие, Лев Толстой - по 5-6, също толкова сън бил нужен на Томас Едисон.

А на Алберт Айнщайн не му стигали и 9 часа през нощта. Гениалният физик не изпускал възможността да си дремне и следобед. Впрочем така постъпвал и президентът Джон Кенеди, неведнъж казвал, че дължи успеха си именно на следобедния сън.

По принцип хората, които спят по-малко, са по-активни. Именно по количеството сън често може да се определи геният, защото при спящите по-малко часове коефициентът на интелигентност е по-висок.

Истина е обаче и това, че хората, които спят по-малко от 6 часа на денонощие, умират млади един и половина пъти по-често от останалите.

Айнщайн

Затова не завиждайте на Наполеон: той спечелил много битки, но така и до края на дните си не можал поне веднъж хубавичко да се наспи.

Макар и малко, обаче гениите все пак спят. А когато го правят, те виждат насън неща, които понякога остават записани със златни страници в историята на човечеството.

Менделеев видял периодичната си таблица насън. На Едисон му се присънила електрическата крушка. На Карл Гаус - законът за индукцията, на Нилс Бор - моделът на атома, на Александър Флеминг - формулата на пеницилина.

Алберт Айнщайн насън, при това изпълнен с кошмари, видял взаимната връзка между пространство и време. Сънят се дели на две основни части - фаза на бързи движения на очите и фаза на бавни движения на очите.

При първата от тях човек вижда различни неща насън, дори може да запомни съдържанието на сънищата си. Това обаче не е достатъчно.

След събуждане сънищата трябва да бъдат записани, защото те могат да доведат до велики открития, или най-малкото да ни предскажат бъдещето.

Рейтинг

5 4
4 3
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Смийгъл
Смийгъл
18.06.2015 13:49
Гениите спели малко - "На Айнщайн не му стигали и 9 часа!" хаха
В днешно време, освен децата, кой нормален, трудово зает човек спи повече от 7 часа?!
0
0
Т_Т
Т_Т
27.03.2014 13:02
за огромна жалост колкото и да искате да сте гении, трябва да осъзнаете, че не сте! Вероятно имате проблеми със съня, което може да доведе до преждевременна менопауза или старческа деменция, стресът е причина за много болести, включително и липсата на сън, още по-вероятно само 1% от четящата тази статия аудитория да имат по-висок коефициент на интелигентност, така, че сорка братлета :D
1
1
Monny Monsterr
Monny Monsterr
26.03.2014 23:47
След като още няколко човека прочетат статията и остановят, че спят по 4-5-6 часа (примерно) веднага ще тръгнете да пишете "аз съм гений". Хайде не се правете на велики! Ужасно много хора спят по по-малко часа отколкото би трябвало, независимо дали е от стрес, просто недоспиване или така са свикнали.. има още мнооого причини хората да спят по-малко. Но това не ви прави гений. Ако прочетете по-внимателно статията, там пише, че интелекта на човек, който спи по-малко е по-висок. Но това съвсем не е задължително. И ако следващите коментиращи се мислят за гении, ще им кажа преди да се хвалят, да си направят един тест за интелигентност.
0
0
вели
вели
02.02.2014 18:01
аз съм гений. спя точно 6 часа и 30 мин, като по часовник съм
0
1