Измериха абсолютния температурен рекорд за всички времена

Глобално затопляне

Изминалият месец Юни е бил най-топлият за всички временна. Тенденцията е плашеща – това е 14-тият пореден месец, който чупи рекордите по средна топлина.

Данните са на Националната агенция за океански и атмосферни изследвания. Учените изнесоха ежегодния си доклад преди дни. Според тях в световен мащаб средната температура на въздуха над Земята и над океанската повърхност за юни 2016 е най-високата за този месец в съвременната история. Данните, с които агенцията разполага, са събирани от 1880 година насам.

Средната глобална измерена температура за първите шест месеца на 2016-та ще е най-високата, измервана някога в историята. За изминалия юни комбинираната средна температура минава всички граници. Отчетени са стойности на сушата и морето с по 1.62 градуса по Фаренхайт или 0.9 градуса по Целзий над същата температура в сравнение само с миналата година. 2016-та ще се отбележи с 40-тия пореден юни с температура, надвишаваща средните за века.

Рекордни топлинни върхове за пореден път поставят акцент върху глобалното затопляне и показват, че то се ускорява. То е сред основните виновници за екологичните бедствия по целия свят.

Големият бариерен риф се обезцветява, горските пожари в Канада се разрастват, а редица животински видове изчезват. Учените са крайно притеснени и за пореден път молят световните лидери да обърнат внимание на случващото се. Взетите мерки са крайно недостатъчни, а някои са на мнение, че процесът вече е необратим.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати