sanovnik.bg»Статии»Сънища»Жените се нуждаят от повече сън от мъжете

Жените се нуждаят от повече сън от мъжете

Спяща Жена

Все още няма изследване, което да ни показва кой от двата пола предпочита да си поспива повече, но със сигурност е ясно, че нежните половинки се нуждаят от повече сън. Така смятат учени от университета Дюк.

Изследването на американските специалисти е публикувано на страниците на вестник „Дейли мейл“. Специалистите са установили, че ако дамите не се наспиват започват да стават раздразнителни, освен това при тях значително се увеличава рискът от депресивни състояния. Оказва се, че мъжете, които не си доспиват не ги грози същата опасност.

Минали изследвания свързваха липсата на сън и с психични проблеми, риск от инсулт, както и повишена опасност от сърдечно-съдови заболявания.

Експертът по съня доктор Майкъл Бройс твърди, че дамите, които не си почиват и не спят достатъчно, развиват силно възпаление, заради което започват да изпитват и физическа болка при събуждане.

Специалистът подчертава, че липсата на сън засяга не само здравословното състояние на дамите, но и техните родителски умения и не на последно място - отношението им с околните.

Спане

При проблеми със съня и недоспиване, доктор Бройс препоръчва дрямка през деня, която обаче в никакъв случай не бива да е по-дълга от деветдесет минути. Ако "скромната" ви дневна почивка е повече от час и половина това ще увеличи сънливостта и раздразнението, отколкото да ви успокои, категоричен е специалистът.

Директорът на изследователският център за сън в университета „Ловбъро“ професор Джим Хорн, напомня, че основната функция на съня е да даде възможност на мозъка да се възстанови, да си почине.

Специалистът уточнява, че колкото повече мозъка ни работи през деня, толкова повече се нуждае от почивка и от възстановяване.

Макар че се твърди, че жените имат нужда от повече сън, защото умеят да вършат няколко неща едновременно, професор Хорн смята, че същото се отнася и за някои представители на силния пол. Според специалиста, мъжете, които работят нестандартни професии също имат нужда от дълъг сън и качествено възстановяване.

Рейтинг

5 1
4 6
3 1
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати