sanovnik.bg»Статии»Сънища»Каква е функцията на съновниците

Каква е функцията на съновниците

Съновник

Прието е, че съновниците са ръководства, които ни помагат да разтълкуваме съня си.

Истината е, че повечето хора не умеят да използват тези ръководства и често тълкуването, което правят сами, е много погрешно.

Това е така, защото се забравя фактът, че сънят е изграден от символи, които рядко имат буквално значение, а и в повечето съновници 1 символ обединява няколко значения.

Например, ако сънувате, че зъбите ви падат, ще откриете, че значението е болест и смърт. Но това е обединяващ символ за силен страх, тревога и неуспех, така че не трябва задължително да свързвате падналите зъби с физическа смърт.

Сънуване

Това не означава, че символът на падналите зъби е измислица – не е, просто символът е представен в общ смисъл.

Символите в сънищата нямат фиксиран смисъл. Те могат да се разкрояват в различни значения.

Правилното тълкуване на съня зависи от контекста, в който е сънуван.

Например, „сънувах освирепял кон" само по себе си не означава нищо, защото не са описани останалите подробности от съня.

Обобщеният смисъл на съня не може да бъде приложен към всеки човек и във всички случай.

В тълкуването на сънищата участва и психологията, която се интересува от здравословното състояние, комуникативните умения, проблемите и принципите на човека, който е сънувал даден сън, за да му даде най-правилното тълкуване.

Сънища

Сънят представлява вид психологическо дишане. Той е „отдушник“ за всички пориви, които потискаме.

Сънищата ни помагат да се освободим от грижите, враждебността, злобата и в същото време разкриват нашите надежди и желания.

Има сънища, които ни разкриват колко сме недоволни от живота си в момента. В други прози­ра нашата враждебност, дори омразата ни към себе си или други хора.

Сънят изпълнява функцията на компенсаторен механизъм. Той противодейства на носталгията, на съжалението, на безсилието.

В съня ние общуваме със себе си и е нормално често да ни се присънват и други аспекти на личността ни.

Отсъствието на сънища може да доведе до афективни и умствени смущения, до недостиг на животински белтъчини с всичките им драматични последици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
никол
никол
08.03.2014 22:12
Сънувам че отивам да купувам шампоан. Против пърхот с момчето което харесвам на Стефана пътя се ценахме няколко пъти и после не батерийка пробег се. И казах че шамроанът на палмовиден е с вършил в подлеза
2
0
mihala
mihala
07.01.2014 12:28
Имах случай,при който бях чела съновник на чуждестранен тълкувател.Вечерта сънувах сън със символи по този съновник.Това означава ли,че трябва да четем само български съновник.
4
1