sanovnik.bg»Статии»Сънища»Доказано: Спим най-лошо при пълнолуние

Доказано: Спим най-лошо при пълнолуние

Лош Сън

Учените от университета в Базел, Швейцария успяха да докажат, че лунният цикъл влияе на съня при човека. Изследване е проведено с помощта на 30 души доброволци.

Учените са наблюдавали работата на мозъка и съня на доброволците в продължение на няколко дни. Хората, подложили се на изследването били затворени в лабораториите, къде нямало никакви прозорци или часовници.

Те нямали никаква представа дали навън е ден или нощ. Иначе участниците в този експеримент не били подлагани на никакви лишения – занимавали се и се хранели с каквото си поискат.

Пълнолуние

Учените ежедневно взимали кръв от доброволците, за да я изследват. Целта била да се видят промените, които настъпват в хормоналния баланс.

Неврофизиолозите следили каква е активността на невроните в мозъците, както и движението на очите, дълбочината на съня на доброволците след като решили да легнат да спят. В началото на изследването, учените не са мислили, че лунните цикли могат да повлияят на съня на човек.

Проблеми със Съня

Целта е била да се обяснят промените в биоритъма на хората, като не знаят кога е ден и кога е нощ. След като учените събрали данните, ги съпоставили с природните феномени, за които им е известно, че могат да повлияят на биоритъма. Резултатите от изследването показват, че доброволците са спали най-лошо по време на пълнолуние.

Доброволците заспивали по-трудно – губели около 5 минути повече за да заспят, а сънят им бил средно с около 20 минути по-кратък.

Учените смятат, че това е свързано с намаляването на мозъчната активност, която по време на дълбок сън намалява с една трета.

Кристиан Кайхонен от университета в Базел, Швейцария смята, че благодарение на това, че доброволците са били далече от прозорци и часовници и не са знаели кое време от денонощието е, учените са успели да направят откритието. И то само чрез наблюдение.

В следващите си експерименти Кайхонен и останалите му колеги смятат да установят кои са невроните управляващи лунните цикли и каква всъщност е тяхната роля в работата на организма на човек.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
безсъние
безсъние
16.01.2015 00:26
Спя зле заради шумни съседи...
0
1
Поля
Поля
11.08.2013 15:58
Не е вярно. Аз спя по-добре от всякога тогава. Още едно нещо в което са сгрешили учените
2
5